Kazakistan Bitcoin Madenciliğinde Hızla Genişlemeye Başladı

Çin'in 2021 yılında kripto para madenciliğini yasaklama kararını açıklamasıyla birlikte sektör, ülkenin komşusu Kazakistan'da hızla genişlemeye başladı.

2021’de Rusya’yı Bitcoin madenciliğinde geride bırakan petrol zengini Orta Asya ülkesi Kazakistan, bir yılı aşkın bir süredir Bitcoin’e en çok katkıda bulunan üçüncü ülke konumunda yer alıyor.

Ocak 2022 itibariyle Kazakistan, Amerika Birleşik Devletleri (%37.84) ve Çin‘in (%21.11) hemen ardından konumlanan toplam Bitcoin hash oranının %13.22’sine katkıda bulundu.

Uluslararası forum Digital Bridge 2022'de konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan'ı dijital teknoloji, kripto para ekosistemi ve yasal madencilik alanında lider yapma vizyonunu paylaştı.

Tokayev, "Daha ileri gitmeye hazırız. Bu finansal enstrüman daha da uygunluğunu ve güvenliğini gösterirse, kesinlikle tam yasal tanınma alacaktır." dedi.

Kazakistan'da devlet destekli teknopark Astana Hub'ın kayıtdışı kripto madencilerin merkezi haline geldiği öne sürülmüştü.

Astana Hub suçlamaları reddetti. Teknoparkın genel müdürü Bakitzhan Yesimukhambetov, 17 Ekim'deki açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

“Burada, üçüncü taraflara bilgisayar altyapısı hizmeti veren şirketlerden bahsediyoruz. Büyük ihtimalle hizmet verilen taraflar arasında kripto madencileri de vardı. Ancak hizmeti sağlayan şirketler kripto madencilik sektöründe çalışmıyor. Bu alanda faaliyet göstermediler.”