Kazakistan, Kripto Madenciliği Şirketlerini Yeni Bir Raporlama Sistemine Tabii Tutacak

Kazakistan hükümeti, kripto para madenciliği endüstrisi için enerji kullanımının kurallarını yeni bir raporlama sistemi ile güncelledi.

Ülkenin Dijital Kalkınma Bakanı tarafından bu haftanın başlarında yayımlanan emir, dijital madencilik işletmelerini operasyonlara başlamadan 30 gün önce kapsamlı bilgi akışı sağlamak ve gereklilikleri yerine getirmek konusunda zorunlu tutmaktadır. Madencilik faaliyetleri başlamadan önce elektrik tüketimi ve elektrik şebekesine bağlantı için “teknik özellikler” sağlanmalıdır. Kullanılan madencilik ekipmanının miktarı ve türü, bu ekipman için gümrük kargo beyannameleri ve önümüzdeki 12 ay için planlanan yatırımlar da dahil edilmelidir.

Yeni raporlama gereklilikleri madencilerin, faaliyetleri yürüten ve Kazakistan Cumhuriyeti'nde ikamet etmesi gereken tüzel kişi hakkında iletişim bilgilerinin yanı sıra faaliyetlerinde kullanılan fiziksel ve IP adreslerini de sunması gerektiğini belirtiyor. Aynı bilgilerin güncellenmesi zorunlu ve her üç aylık raporda sunulması gerekmektedir. Ayrıca madencilik faaliyetlerini sonlandıran şirketlerin içinde bu kurallar geçerli olacaktır.

Ek bilgi olarak Çin hükümeti 2021 ortalarında kripto para madenciliği kapsamında baskıcı yaptırımlar ve yasaklar uyguladığı için Kazakistan kripto para madencilerinin yeni faaliyet merkezi haline geldi. Ülkede artan madencilik faaliyetleri enerji kullanımındaki oranları ciddi anlamda yükseltti. Kazakistan hükümeti ise bu konuda yasal bir çerçeve geliştirerek; elektrik tüketim fiyatlarında yapılandırma, zaman zaman elektrik kesintileri, vergilendirme, KDV muhafiyeti gibi yeni kurallar ve yaptırımlar uğladı.