Kazakistan Merkez Bankası, Dijital Para Birimi İçin Halka Danışıyor

Kazakistan Merkez Bankası (NBRK), devlet destekli bir dijital para birimini benimsemenin potansiyel faydalarını ve risklerini incelemeyi planladığını açıkladı.

Banka, dün (5 Mayıs Çarşamba günü) dijital tenge deneme projesi hakkında bir rapor yayınladı ve potansiyel merkez bankası dijital para birimi (CBDC) hakkında halka açık bir istişare başlattı. Banka, CBDC'nin nakit veya nakitsiz ödemelerin yerine geçmeyi amaçlamadığını, bunun yerine mevcut ödeme çözümlerine paralel olarak kullanılacak bir alternatif olacağını vurguladı.

NBRK, dijital tenge'nin ödeme piyasasında rekabet gücünü artıracağını, finansal sistemin istikrarını güçlendireceğini ve devlet destekli ödemelerde kamuoyunun güvenini artırmaya katkıda bulunacağını belirtti. Bunun yanı sıra NBRK, finansal piyasa oyuncuları ve küresel ortaklarla iş birliği içinde olduğunu belirterek, dijital tenge'nin hedeflerini, ihraç ve dağıtım yöntemlerini, uygulanan teknolojiyi ve para politikasını, finansal istikrarını ve ödeme ekosistemi üzerindeki potansiyel etkisini tanımlamayı da planlıyor.