Kazakistan, Yasal Kripto Madenciliğinin Ülkenin Enerji Güvenliğini Tehlikeye Atmadığı Sürece Kısıtlamalarla Karşılaşmayacağını Bildirdi

Kazakistan Enerji Bakanı Magzum Mirzagaliyev, bakanlık tarafından yapılan basın açıklamasına göre yasal kripto madenciliğinin ülkenin enerji güvenliğini tehlikeye atmadığı sürece kısıtlamalarla karşılaşmayacak veya ulusal şebekeden ayrılmayacağını bildirdi.

Fosil yakıta bağımlı Kazakistan'da bu yıl bir madenci akınının ardından elektrik sıkıntısı yaşandı. Ulusal şebeke operatörü KEGOC, Eylül ayından bu yana madencilere güç veriyor ve hükümet ulusal şebekeden yeni madenlere sağlanan güç arzını 100 MW'a çıkaracak bir yasa tasarısı önerdi.

Mirzagaliyev, yasal madencileri ortaklaşa “birleşik elektrik güç sisteminin güvenilirliğini sağlamak için çözümler” aramaya çağırdı. Yerel blokzinciri ve veri merkezi endüstrisi dernekleri, elektrik ithal etmeye ve yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Blockchain Veri Merkezi ve Teknoloji Endüstrisi Derneği Başkanı Alan Dordzhiev, hükümet ve özel sektörün, çoğunlukla Kazakistan'ın güney bölgelerinde, uygun onay olmadan şebekeye giren “gri” madencilerle mücadele etmek için birlikte çalışması gerektiğini açıklamasında belirtti.