Kazakistan, Yetkisiz Kripto Para Madenciliği Tesislerini Kapattı

Kazakistan'daki yetkililer, elektrik arzıyla ilgili devam eden sorunlar nedeniyle yasadışı kripto madenciliği operasyonlarını araştırmaya başladılar. Kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışan ülkenin Kazakistan Enerji Bakanlığı Atom ve Enerji Denetleme Komitesi, yasa dışı madencilik yapan 13 kripto para madenciliği tesisinin kapatıldığını duyurdu.

Kazakistan basın açıklamasında konuyla ilgili şunları söyledi:

"Son 5 gündeki denetimler sonucunda, mobil gruplar toplam 202 MW tüketimi olan 13 kripto para madenciliği tesisini tespit ederek faaliyetlerini durdurdu."

Yetkililer tarafından Pavlodar bölgesinde 22 MW’lık, Karaganda bölgesinde toplam kapasitesi 31 MW'ın üzerinde madencilik faaliyetlerine ait ekipman bulundu. Ayrıca Türkistan bölgesinde 3,28 MW, Akmola bölgesinde 1,03 MW, Kostanay bölgesinde 0,82 MW, başkent Nur-Sultan'da 1,8 MW, Kazakistan'ın en büyük şehri Almatı’da 3,5 MW ve Çimkent 4 MW enerji tüketimi olan tesisin fişinin çekildiği aktarıldı.

Bakanlık ayrıca bazı madencilerin Batı Kazakistan'da toplam 91 MW ve Karaganda'da 44 MW olmak üzere toplam kapasite için “öz kısıtlamalar” getirdiğini açıkladı. Yapılan duyuruda yetkili madencilik tesislerinin belirleneceği ve yetkisiz kripto para madenciliği yapan tesislerinde araştırılmaya devam edileceği vurgulandı.