Kenya Kripto Para Şirketlerine %1,5 Vergi Getiriyor

Business Daily Africa'nın haberine göre Kenya, yabancı kripto para şirketlerinin müşterilerinden kazandıkları tüm komisyonlara %1,5 oranında vergi uygulayacağını duyurdu. Yeni düzenlemelerin Kenya’daki dijital varlıkların alım-satım işlemlerini kolaylaştırarak gelir elde eden tüm yabancı kripto varlık platformlarını kapsadığı belirtildi.

Katma değer vergisi yönetmeliğinde özetle şu ifadeler yer aldı:

"… Kanun kapsamında muaf tutulan hizmetler hariç olmak üzere, dijital varlıklar için çevrimiçi ödemenin, takasın veya transferin kolaylaştırılmasını içerir. Düzenlemeler dijital varlıkları değer sağlayan ve dijital olarak yaratılan ve saklanan her şey olarak tanımlamaktadır. Bu tanıma kripto para birimleri, NFT'ler ve "veri, resim, video ve yazılı içerik" gibi diğer dijital varlık biçimleri dahildir…)

Kenya’da kripto para kullanımı yaygın mı?

Triple-A'nın verilerine göre, 2022 sonu itibariyle Kenyalıların %10,71'i kripto para birimlerine sahip. Bu oran 6,1 milyondan fazla kişiye denk geliyor ki bu da Kenya'yı Afrika kıtasındaki en büyük kripto pazarlarından biri haline getiriyor.

Kenya küresel ölçekte Chainalysis'in 2022 Crypto Adoption raporunda en önemli kripto para benimsenmesine sahip 19. ülke olarak yer alıyor. Öte yandan Kenya, kripto para madenciliğinde de aktif bir ülke olarak dikkati çekiyor. Kenya, 2022 yılının başında Bitcoin madenciliği yapan şirketleri jeotermal enerji gücü kullanmak üzere ülkede tesis kurmaya davet etmişti.