Kongo'daki Ulusal Park Hidro-Elektrik Kullanarak Bitcoin Madenciliği Yapıyor

MIT Technology Review'ın yayımladığı habere göre, yıllar içinde sayısız felakete maruz kalan, ormanlarını ve vahşi yaşamını korumak için finansmana ihtiyaç duyan Kongo’daki Virunga Ulusal Parkı yönetimi, Bitcoin madenciliğini ideal bir fırsat olarak gördü.

Afrika'nın en eski koruma altındaki parkı ve nesli tükenmekte olan dağ gorillerine ev sahipliği yapan Virunga Ulusal Parkı’nda hidroelektrik gücünü Bitcoin madenciliği için kullanma planı harekete geçirildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Virunga Ulusal Parkı Emmanuel de Merode, şunları kaydetti:

"Enerji santralini inşa ettik ve ağı yavaş yavaş kuracağımızı düşündük. (...) Sonra, [isyancılar tarafından] kaçırılma olayları nedeniyle 2018'de turizmi durdurmak zorunda kaldık. Ardından 2019'da Ebola nedeniyle turizmi durdurmak zorunda kaldık. Ve 2020 - Gerisi Covid-19 ile tarih oldu. Dört yıl boyunca tüm turizm gelirimiz, eskiden park gelirinin %40'ını oluşturuyordu çöktü. (...) Bu beklediğimiz bir şey değildi ama bir çözüm bulmak zorundaydık."

Bu düşünceyle De Merode ve meslektaşları, parkın hidro-enerjisinden güç alacak, gerekli kârı sağlayacak ve bu enerjiyi kullanmanın uygun bir yolunu bulacak 200.000 USD’lik Bitcoin madenciliği teçhizatı satın alma fikrinde karar kıldı.

MicroStrategy yatırım şirketinin kurucu ortağı Michael Saylor'a göre Virunga'nın modeli "bol miktarda temiz enerjiye sahip olan ancak bu enerjiyle bir ürün ihraç edemeyen ya da bir hizmet üretemeyen bir ülkede kurulabilecek ideal bir yüksek teknoloji endüstrisi."