Kore Merkez Bankası Toptan CBDC Pilot Uygulamasını Başlatıyor

Kore Merkez Bankası, ülkenin Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ve Finansal Denetim Servisi (FSS) tarafından 4 Ekim'de yapılan ortak açıklamaya göre, Güney Kore Merkez Bankası, altyapı gereksinimlerini araştırmak üzere merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için bir pilot program başlatacak. Duyuruya göre pilot uygulama, toptan CBDC'lere dayalı gelecekteki bir para sisteminin uygulanabilirliğini değerlendirecek. Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) pilot uygulama için teknik destek sağlayacağı öğrenildi.

Toptan bir CBDC, perakende bir CBDC tarafından etkinleştirilen günlük işlemlerden ziyade bankalar arası mutabakatlar için öncelikle finansal kuruluşlar tarafından kullanılıyor.

Güney Kore, CBDC'leri araştıran ve sayıları giderek artan Asya ülkelerine katılmış oldu. Hong Kong Para Otoritesi CBDC pilot programını Mayıs ayında başlatırken, Japonya Merkez Bankası ise Temmuz ayında bir pilot program için 60 ülke ile görüşmelere başlamıştı. Atlantik Konseyi'ne göre, en az 130 ülke CBDC'leri araştırıyor.