Kripto Para Portföyü Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?-banner-imageAkademi

Kripto Para Portföyü Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kripto paralar, blokzincir teknolojisi üzerinde oluşturulan, büyük çoğunluğu merkeziyetsiz olan ve çok farklı alanlarda birçok özelliğe sahip olmasına rağmen ilk olarak geleneksel finans sisteminin hantal yapısını çözmek amacıyla ortaya çıkarılmış finansal varlıklardır. Kripto paralar birçok finansal ürüne kıyasla çok daha geniş bir fiyat aralığında daha kısa sürelerde hareket edebilmektedir. Bu da kripto paraların volatil olduğunu gösterir. Kelime olarak oynaklık anlamına gelen volatilite, finansal varlık fiyatlarının belirli zaman dilimlerinde hızlı ve büyük ölçüde değişebilme eğilimini göstermektedir. Kripto paralar dünyanın birçok noktasında farklı alanlarda kullanılıyor olsa da henüz tam anlamıyla adaptasyonu sağlanmış değildir. Bu sebeple volatilitesi diğer varlıklara kıyasla yüksektir.

Adsız tasarım (11).jpg

Portföy oluştururken varlık çeşitlendirmesi yapmak en önemli konulardan biridir. Kripto paralarda portföy oluştururken dikkat edilmesi konular arasında da ilk sırada çeşitlendirme yer almaktadır. Kripto para portföyü oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler şu şekildedir:

  • Çeşitlendirme

Çeşitlendirme, bir portföy oluştururken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. 1900’lü yılların ikinci yarısından itibaren portföylerde çeşitlendirme kavramı değişiklik göstermiştir. Öncesinde yalnızca farklı sektörlerden hisse senetlerinin dahil edildiği portföy çeşitlendirmesi varken modern finans kuramının ortaya çıkmasıyla hisse senetleri arasındaki korelasyon ve ilişkiler de portföy çeşitlendirmeye dahil edilmiştir. Bu sayede portföyde negatif korelasyona sahip varlıkların yer alması sağlanarak proje ya da sektör özelinde gerçekleşen düşüşlerde koruma sağlamak mümkün hale gelmiştir.

Kripto para portföyü oluştururken dikkat edilmesi gereken çeşitlendirme unsurlarından biri de farklı alanlardan projeleri portföye toplamaktır. Örneğin, NFT alanında yaşanan yüksek rağbet sırasında yalnızca NFT projelerinden oluşan bir portföy yapmak, NFT’lerin popülerliğinin sona ermesi üzerine portföydeki varlıkların aynı anda değer kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu sebeple portföy oluştururken gelecek potansiyeli görülen ve birbiri ile pozitif yönlü ilişkisi düşük varlıkları tercih etmek gerekir. Bir portföyde yalnızca DeFi projelerini tutmakla hem DeFi hem de NFT, Yapay Zeka, Platform Token, Fan Token, Blokzincir Projeleri ve DEX tokenlarını tutmak çeşitlendirme açısından çok daha faydalı kabul edilmektedir.

  • Proje Araştırması & Temel Analiz

Kripto para birimleri kendine özgü özelliklere sahiptir. Her projenin teknolojisi, TPS’i ya da kapasitesi farklı olabilir. Faaliyet gösterdiği alan, sektör potansiyeli, çözüm sunduğu problem gibi birçok farklı unsur bulunmaktadır. Bu sebeple projelerin araştırmasının ve temel analizinin iyi bir şekilde yapılması gerekir. Temel analizi ele alırken aynı zamanda projenin token ekonomisini detaylı bir şekilde incelemek gerekmektedir. Projenin kripto varlığının ne kadarının hangi zamanlarda piyasada işleme tabi olacağını bilmek, yaşanacak fiyat hareketleri konusunda bilgi sahibi olunmasını sağlamaktadır.

  • Riske Karşı Tutum

Dünya üzerindeki insanların karakterleri nasıl farklılık gösteriyorsa, yatırımcı karakterleri de o derece farklılık göstermektedir. Bazılarımız çok heyecanlı bir hayat yaşamak isterken, bazılarımız çok daha sakin ve düzenli bir hayatı tercih eder. Bu, yatırımlarımızda da farklılık oluşmasına sebep olur. Risk almayı seven yatırımcılar çok daha yüksek volatiliteye sahip varlıklara yatırım yapmayı tercih ederken, risk almayı çok fazla tercih etmeyen yatırımcılar daha düşük volatiliteye sahip varlıkları tercih etmektedir. Risk ve getirinin yüksek pozitif ilişkiye sahip olduğunu ancak her zaman yüksek riskin yüksek getiri sağlamadığını göz önünde tutmak gerekir.

  • Portföy Dağılımı

Portföyünüzde hangi kripto paradan ne kadar olacağına karar vermeniz gerekmektedir. Bir kripto para portföyü oluştururken piyasa değeri yüksek projelere yüksek oranda yer vermek genellikle tercih edilen yöntemlerden biridir. Piyasa değeri açısından ilk sırada yer alan Bitcoin, kripto para portföylerinin birçoğunda tercih edilen varlık olarak görülmektedir.

  • Güvenli Saklama - Depolama

Tüm yatırım tercihlerinden, çeşitlendirmeden ya da portföy yapısından çok daha önemli olan konu ise varlıkların güvenli bir şekilde saklanması ve depolamasıdır. Bitexen olarak tüm varlıklarınızı en güvenli şekilde saklamanızı sağlıyoruz. Ancak yine de varlıklarınızı soğuk cüzdan ya da diğer donanım cüzdanlarda saklayabilirsiniz.

Piyasa Takibi - Haber, Gelişme & Duyuru

Kripto para piyasası 7/24 açık bir piyasadır. Sürekli işlem görmesi ve herhangi bir haber yayınlama saati bulunmaması nedeniyle her an bir gelişme yaşanabilmektedir. Bu hızlı haber akışının olduğu piyasada haberleri, gelişmeleri ve piyasa hareketlerini düzenli olarak takip etmek için research.bitexen.com ‘dan haber akışı bölümümüzü ya da Bitexen mobil uygulamasından araştırma bölümüne tıklayarak günlük haber akışını anlık takip edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Portföy Getirisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Modern Portföy Teorisi ve Kripto Paralarda Portföy Yönetimi