Kripto varlıkların ana akım haline gelmesi, kurumsal yatırımcıların oyuna dahil olması ve geleneksel bireysel yatırımcıların güveninin kazanılması söz konusu olduğunda, akıllara ilk olarak spot ETF'ler geliyor. Spot ETF'ler, önce Bitcoin için, ardından kripto para piyasaları için önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Spot Bitcoin ETF'lerinin hayata geçmesiyle birlikte, Bitcoin, büyük şirketler aracılığıyla yeni yatırımcılara ulaşıp ciddi miktarda hacim elde etti.
Spot Bitcoin ETF'leri, hayata geçtiği günden itibaren etkisini sürekli olarak sürdürdü. Hacimlerde ve nakit girişlerinde önemli artışlar yaşandığı gibi, düşüşler de gözlendi. İlk aylarda Grayscale'in satış baskısı olsa da, sonraki haftalarda piyasa dengelendi ve daha istikrarlı veriler ortaya çıktı. ETF'ler artık Bitcoin için vazgeçilmez hale gelirken, geleneksel piyasalara olan korelasyonu da arttı. Ancak, birçok kanun yapıcı ve ülke tarafından küçümsenen Bitcoin, bu gelişmeyle birlikte büyüklüğünü ve kalıcılığını kanıtladı.
Spot Bitcoin ETF'leri son adım değildi. Onayın hemen ardından Ethereum için tartışmalar başladı ve beklenildiği gibi spot Ether ETF'leri için başvurular yapıldı. Şirketler, Bitcoin ETF'lerinin performansının ardından Ethereum için de harekete geçti ve 9 farklı spot Ether ETF'i için başvuru yapıldı.
SEC'nin spot Ether ETF'lerini kabul edip etmeyeceği büyük bir tartışma konusuydu. Umutlar yüksek olmasa da, beklenmedik bir açıklama tüm süreci değiştirdi ve kısa süre sonra onay geldi.
ETF'ler işleme açıldığında, beklentileri karşılayan verilerle ilk gün tamamlandı. 1 milyar dolarlık işlem hacmi aşıldı ve yetkililer, sağlanan başarının sevincini paylaştı. Spot Ether ETF'lerinin başarısı, gündemin yoğunluğu nedeniyle biraz gölgede kalsa da, kendi iç dinamikleriyle varlığını sürdürdü.
Spot Ether ETF'lerinin performansı nasıl?
Henüz 6 gün süren spot Ether işlem günlerini geride bıraktığımız bu süreçte, piyasa koşulları ve çalkantılar burada da etkisini gösterdi.
İlk gün, spot Ether ETF'leri 107 milyon dolar artıda kapandı. 1,1 milyar dolarlık hacme ulaşılırken, toplamda 10 milyar dolarlık Ether ETF'leri şirketlerin kontrolüne geçti.
İkinci gün, Grayscale taraflı çıkışların baskısıyla 133 milyon dolarlık eksi görüldü. Kümülatif olarak 26 milyon dolar ekside olan spot Ether ETF'leri, yine de 1 milyar doların üzerinde işlem hacmiyle günü tamamladı.
Üçüncü gün, çıkışlar arttı ve 152 milyon dolarlık eksi görüldü. Kümülatif olarak 178 milyon dolar ekside olan spot Ether ETF'leri, 1 milyar doların altına gerileyerek günü 950 milyon dolarlık hacimle kapattı.
Dördüncü gün, çıkışlar arttı ve 162 milyon dolar ekside kapandı. Kümülatif veriler -340 milyon dolara ulaştı. Günlük hacim 950 milyon dolar civarında gerçekleşti.
Beşinci gün, çıkışlarda bir nebze azalma görüldü. 98 milyon dolarlık eksi gerçekleşirken, kümülatif olarak -440 milyon dolara ulaşıldı. Günlük hacim ise 770 milyon dolara geriledi.
Altıncı gün, spot Ether ETF'leri yeniden artıya geçti. Günlük veriler 33 milyon dolar artıda tamamlandı. Hacim ilk güne göre neredeyse yarıya inerek 548 milyon dolar oldu. Güncel olarak, spot Ether ETF'lerinde 9.17 milyar dolarlık ETH bulunuyor.