Kriptografi Nedir?-banner-imageAkademi

Kriptografi Nedir?

Kriptografi, verileri yalnızca amaçlanan kişilerin okuyup işleyebilmesi için belirli bir biçimde saklama ve iletme yöntemidir. Kriptografi, verileri yalnızca hırsızlık veya değişikliğe karşı korurken aynı zamanda kullanıcı kimlik doğrulaması için de kullanılabilir. Daha öncesinde kriptografi, şifreleme işlemlerine dayalıyken günümüzde esas olarak matematiksel teori ve bilgisayar bilimi pratiğine dayanıyor. Kriptografi terimi, gizli anlamına gelen Yunanca “Kryptos” kelimesinden türetilmiştir.

Kripto para ekosisteminin temelinde yer alan kriptografi teknolojisi ekosisteme uygun şekilde anonim, gizli ve güven gerektirmeyen işlemler sunar. Kriptografi sayesinde, kripto para ekosistemindeki kullanıcılar üçüncü kişilere gerek duymaksızın işlemleri gizli ve korunaklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Kriptografinin kullanıldığı tek yer kripto para ekosistemi değildir. Bilgisayarlar ve internet ağları, gerçekleştirilen her internet aramasından gönderilen her e-postaya kadar verileri sürekli olarak şifreler ve bu şifreleri çözer.

Kripto paralarda kriptografi kullanılması, Bitcoin’in ortaya çıkmasına dayanmaktadır. Nakamoto takma isimli kişi ya da gruplar Bitcoin’i oluştururken, kriptografi teknolojisinden yararlanarak genel-özel anahtar şifrelemesi olarak adlandırılan bir şifreleme düzeni yaratmıştır. Bitcoin, Ethereum ve diğer birçok kripto para birimi genel-özel anahtar şifrelemesi adı verilen bu teknolojiyi kullanır. Bitcoin ağı, tüm kullanıcılara bir özel anahtar (son derece çok bir paroladır) verir ve kriptografik yöntemler kullanarak bununla bağlantılı bir genel anahtar oluşturur. Genel anahtarınızı diğer kişilerle özgürce paylaşabilirsiniz. Bu, size Bitcoin göndermek için ihtiyaç duyulan tek bilgidir. Ancak paranıza erişmek için özel anahtar gereklidir.

Özel anahtarlar kriptografik yöntemler sayesinde özel anahtarla bağlantılı genel bir anahtar oluşturur. Genel anahtar kullanıcıların Bitcoin ağındaki adresidir, (örneğin; banka hesabınızın iban numarası) özel anahtar ise varlıklarınızın bulunduğu kasanın anahtarıdır. Merkeziyetsiz her blokzincirde kullanıcıların gerçekleştirdiği işlemler üçüncü kişilerin müdahalesine gerek kalmaksızın güvenli bir şekilde ağlara işlenir. Bu sistemin altında da kriptografik yöntemler bulunur.

Kriptografi’nin Geleceği

Kripto para birimlerinin benimsenme oranı yükseldikçe, kriptografi teknolojisinin de kullanım alanları genişliyor. Şu ana kadar genel-özel anahtarlar yöntemi ekosisteme başarıyla uygulandı. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kriptografi yöntemleri de çeşitlilik kazanabilir ve böylece kripto para ekosisteminde daha da güvenli çözümler görebiliriz.