Geçtiğimiz haftalarda yaşanan Terra (LUNA) yeni ismiyle (LUNC) ve TerraUSD (UST) krizinden sonra, proje geliştirici ve yöneticisi olan Terraform Labs tarafından, krizi yönetebilmek adına bazı planlar oluşturuldu ve Terra topluluğunun onayına sunuldu. Yönetici şirketin CEO’su olan Do Kwon, Terra blokzincirini çatallayarak yeni bir blokzincir yaratılmasını, bu yeni blokzincirin Terra olarak adlandırılmasını ve eski blokzincirin Terra Classic olarak hayatına devam etmesini içeren bir çıkış planı açıkladı. Aynı zamanda Terra topluluğunun da ısrarla uygulanmasını istediği bir yakım planı bulunmaktaydı. Her ne kadar, CEO Kwon bu kararı desteklemediğini birçok kez dile getirmiş olsa da topluluğun bu konudaki ısrarı baskın çıktı. Öncellikle Kwon’un çıkış planı olan çatallama, topluluk tarafından oylandı. Oylama sonucunda topluluğun %65.5’i bu planın hayata geçirilmesi için evet oyu verdi. 28 Mayıs 2022 TSİ ile 09.00’da Terra blokzinciri resmi olarak blok üretimine başladı. Aynı zamanda, topluluğun ısrarla istediği yakım planının da kabul edildiği ve 1.3 milyon UST’nin yakılacağı duyuruldu.
Terra (LUNA) ve TerraUSD (UST)’de Yaşananlar
Kripto para ekosisteminde, birçok yatırımcı tarafından güvenilen ve piyasa değeri açısından en büyük ilk 10 proje arasında yer almayı başarmış LUNA ve piyasa değeri açısından ilk dört sabit koinden biri konumuna ulaşmış TerraUSD (UST) şiddetli bir enflasyona maruz kalarak, oldukça sert değer kayıpları yaşadı. Piyasada büyük yankı uyandıran ve az rastlanan bu olay sonucunda, neler yaşanacağı ve en önemlisi LUNA ve UST yatırımcılarının mağduriyetlerinin nasıl giderileceği merak konusuydu.
Yeni ismi ile LUNC, Terra Classic blokzincirinin yerel tokenidir ve ağ üzerinde gerçekleşen transferler ve işlemler için kullanılmaktadır. Terra Classic, projenin kurucuları Daniel Shin ve Do Kwon tarafından 2018 yılında piyasa sürülmüş, resmi kullanımı ise 2019 yılının Nisan ayında gerçekleştirilmiştir. Terra Classic, kullanıcılarının stabil koinler yaratmasına olanak sağlayan bir blokzincir protokolüdür. Ekosistem içerisinde, yerel tokeni olan LUNC’un yanında bir de 1 ABD dolarına endeksli olması gereken stabil koin UST yer almaktadır. UST, algoritmik bir stabil koindir. Algoritmik stabil koin olması, UST’nin teminant bakımından diğer stabil koinlere göre farklılık göstermesi anlamına gelmektedir. Öyle ki, USDT ve USDC ardında her bir kripto para karşılığında 1 ABD doları rezerv olarak tuttuğunu taahhüt ederken, UST’nin değeri LUNA ekosisteminin kendisinden geliyordu. Bu değer mekanizmasını kısaca açıklamak gerekirse; satın alınan her bir UST için 1 ABD doları değerinde LUNA taahhüdü veriyordu. Aynı zamanda, Terraform Labs tarafından kurulan borç alma ve borç verme platformu Anchor üzerinde UST’ye %20’ye yakın bir faiz veriliyordu. UST’nin Peg’ini (1 ABD dolarına sabit olması) korumak amacıyla, LUNA arzı arttırılıyordu. Kriz UST’nin Peg’ini kaybetmesiyle başladı, değer mekanizmasını korumak amacıyla LUNA arzı arttırıldı ve dolaşıma çok fazla LUNA girmesiyle şiddetli bir satış baskısı oluştu. Ekosistemin teminant mekanizmasının en büyük kalemi olan LUNA’nın satış baskısına dayanamaması ile birlikte, sistem bir kısır döngü halini aldı. Ekosistemde eşine zor rastlanır bir krizle karşı karşıya kalan Terra, bu süreçte birçok kez blok üretimini durdurup tekrar başlattı. Diğer bir yandan, LUNA ve UST işlemleri birçok alım satım platformunda askıya alındı.
Dönüşüm Planı Gerçekleşti
Terra Classic blokzincirinin çatallanması ile hayata geçen Terra blokzincirinin yerel tokeni LUNA olarak adlandırıldı. Terra Classic ağının yerel tokeni ise LUNC olarak kalmasına karar verildi. Aynı zamanda, yeni blokzincir üzerinden, ilk zincirin çökmesinden etkilenenlere belli bir oran dahilinde LUNA Token’ları dağıtılacağı bir airdrop planı paylaşıldı. Söz konusunu airdrop planına göre Saldırı öncesi LUNA sahiplerine hak edişlerinin %30’u, saldırı sonrası LUNA alanlara ise %10’u dağıtılacak, 6 aylık ve 2 yıllık kilitlerle kalan airdrop hakları açılacak.