ABD merkezli yazılım şirketi MicroStrategy, 25 Eylül 2023’te ortalama 147,3 milyon USD değerinde 5.445 BTC daha satın aldığını duyurdu. MicroStrategy’nin elinde an itibarıyla 158 bin 245 adet BTC bulunuyor. MicroStrategy'nin Kurucu Ortağı Michael Saylor, bilançosuna daha fazla Bitcoin eklemeye devam etme niyetini defaatle dile getiriyor. Saylor ve MicroStrategy’nin Bitcoin’e olan güveninin perde arkasını derledik.
1989 yılından beri faaliyet gösteren MicroStrategy Incorporated, iş zekası, mobil yazılım ve bulut tabanlı hizmetler sunan bir Amerikan şirketidir. Michael J. Saylor, Sanju Bansal ve Thomas Spahr tarafından kurulan firma, iç ve dış verileri analiz ederek iş kararları almayı ve mobil uygulamalar geliştirmeyi amaçlamaktadır. MicroStrategy, SAP, IBM ve Oracle gibi büyük şirketlerle rekabet etmekte olup iş zekası ve mobil uygulama geliştirme alanlarında uzmanlaşmıştır.
Michael Saylor Kimdir?
1965 yılında Ohio'nun Lincolnwood kasabasında doğan Amerikalı iş adamı Michael Saylor, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) bilgisayar bilimi eğitimi aldı ve 1987 yılında mezun oldu. Saylor, iş dünyasına adım atarak MicroStrategy adlı yazılım şirketini kurdu. Yaklaşık 33 yıl boyunca MicroStrategy'nin başında bulunan Saylor, 2022 yılının 3. çeyreğinde CEO pozisyonundan ayrılacağını duyurdu. Ancak, Yönetim Kurulu Başkanı olarak şirketindeki rolüne devam etti.
Saylor, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine olan ilgisiyle de tanınır. 2020 yılında şirketini 425 milyon USD'lik bir Bitcoin yatırımına yönlendirdi ve bu miktarı milyarlarca dolara çıkardı. Saylor, Bitcoin'in en büyük savunucularından biri haline geldi. Öte yandan Saylor bir yazar ve konuşmacıdır. Nitekim iş yönetimi, teknoloji, kripto para birimleri ve dijital varlık yönetimi gibi konularda konferanslar vermektedir. Ayrıca, Saylor’ın "The Mobile Wave: How Mobile Intelligence Will Change Everything" adlı bir kitabı bulunmaktadır.
Saylor, Geçtiğimiz Yıl MicroStrategy’deki CEO’luk Görevinden Neden Ayrıldı?
Saylor, Ağustos 2022’de MicroStrategy'deki CEO'luk görevinden ayrılarak şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu açıkladı. Şirketin yeni CEO’sunun ise Phong Le olacağı öğrenildi. Saylor, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Yönetim Kurulu Başkanlığı ve CEO'luk görevlerinin ayrılmasının, Bitcoin satın alma, elde tutma ve kurumsal analitik yazılım işini büyütme şeklindeki iki kurumsal stratejilerini daha iyi takip etmelerini sağlayacağını düşündüğünü belirterek, “Yönetim Kurulu Başkanı olarak Bitcoin satın alma stratejimize ve Bitcoin'i destekleme girişimlerimize daha fazla odaklanabileceğim.” dedi. Saylor, şirketin yeni CEO’su olan Phong Le’nin ise genel kurumsal operasyonları yönetme yetkisine sahip olacağını ifade etti.
MicroStrategy’nin Bitcoin’le Olan İlişkisi Ne Zaman Başladı?
Tarihler 11 Ağustos 2020’yi gösterdiğinde MicroStrategy yaklaşık 250 milyon USD karşılığında 21.254 Bitcoin satın aldığını duyurdu. MicroStrategy’de o dönem CEO olarak görev yapan Michael Saylor, yayınlanan basın bülteninde Bitcoin’i ‘dijital altın’ olarak nitelendirdi. Saylor, Bitcoin’e ilişkin özetle “Bitcoin dijital altındır. Önceki paraların tümünden daha sağlam, güçlü, hızlı ve akıllıdır. Bitcoin'e yaptığımız yatırım, hissedarlarımız için uzun vadeli değeri en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan yeni sermaye tahsis stratejimizin bir parçasıdır. Bu yatırım, dünyanın en yaygın kabul gören kripto para birimi olan Bitcoin'in güvenilir bir değer deposu ve nakit tutmaktan daha uzun vadeli değer kazanma potansiyeline sahip cazip bir yatırım varlığı olduğuna olan inancımızı yansıtmaktadır. Bitcoin, on yılı aşkın bir süre önce ortaya çıkışından bu yana, hem bireyler hem de kurumlar için yararlı özelliklere sahip küresel finansal sisteme önemli bir katkı olarak ortaya çıkmıştır. MicroStrategy, Bitcoin'i nakitten daha üstün olabilecek meşru bir yatırım aracı olarak kabul etmiş ve bu doğrultuda Bitcoin'i kendi rezerv stratejisinin ana varlığı haline getirmiştir…" ifadelerini kullandı. MicroStrategy 11 Ağustos 2020 tarihindeki bu hamlesiyle BTC satın alan ilk halka açık şirket olarak kayıtlara geçmiş oldu.
Saylor, daha sonrasında çeşitli kurumlara verdiği demeçlerde Bitcoin’i rezerv para birimi olarak bilançolarına ekleme kararının enflasyona karşı daha iyi bir koruma sağlaması ve diğer varlıklara kıyasla daha yüksek bir yatırım getirisine sahip olması nedenlerle alındığını açıkladı.
“Sakın Bitcoin’lerinizi Satmayın”
Saylor, Bitcoin 2022 konferansındaki konuşmasında, “Bitcoin zafer turu atmalı... Birçok kişi düzenleme konusunda endişeli olsa da ben değilim. Bitcoin'in avantajına olan sonuçlar dışında bir sonucu olacağını sanmıyorum. Bitcoin herhangi bir kamu yetkilisi için etik açıdan güvenli bir sığınaktır… 6 milyar dolara yakın değere sahip Bitcoin'imiz var. Altın almış olsaydık, 250 milyon dolar değerinde altınım olurdu. Sakın Bitcoin'lerinizi satmayın…” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Saylor, CBDC’lere İlişkin Ne Düşünüyor?
Michael Saylor, X hesabından gerçekleştirdiği bir paylaşımda CBDC’lerin istikrarsız olduğunu ve “başarısız olmalarının kesin olduğunu” öne sürmüştü. Saylor’un paylaşımda bulunduğu makaleye göre CBDC’lerin başarısız olacak olmasının ise üç nedeni mevcut. İlk olarak, CBDC sisteminde “yöneticiler” güçlerini istismar edebilir ve daha fazla para basabilir. “Oyuncular” da para arzını artırmanın ucuza yollarını bulabilir. CBDC sistemlerinin yer aldığı ülke, bölge veya şirketler, yani yazara göre “arenalar” son bulabilir. Bitcoin konusunda ise merkeziyetsizlik sayesinde böyle bir endişe yok.
Bitcoin maksimalisti, Bitcoin’in nadirliği, üretime harcanan zaman ve tüketilen enerjiden dolayı CBDC’lerden üstün olduğunu düşündüğünü belirtiyor. Saylor, Bitcoin’in “en iyi para türü” olarak nitelendiriyor.
Saylor, Kurumsal E-Posta Adresini Bitcoin Lightning ile Entegre Etti
Michael Saylor, kurumsal e-posta adresini bir lightning adresine dönüştürdü. Saylor’ın Lightning Network'ü kurumsal e-posta yapısına entegre etmesi herhangi birinin şirket e-posta adresini bir tanımlayıcı olarak kullanarak yöneticiye BTC gönderebileceği anlamına geliyor. Nitekim Michael Saylor hayranları entegrasyonu test etmek amacıyla satoshi transfer etti.
Ayrıca lightning address protokolü, kullanıcıların bir ödeme talebini e-posta adresi gibi bir tanımlayıcı ile değiştirmesine olanak tanıyor. Bu sayede ödeme göndermek ve almak, kripto cüzdan adresleri ya da QR kodları kullanmaktan daha kolay hale gelebiliyor.
MicroStrategy, Hiç Bitcoin Sattı Mı?
Tarihler Aralık 2022’yi gösterdiğinde MicroStrategy, yaklaşık 42,8 milyon USD’ye 2 bin 395 Bitcoin almasının ardından, “vergi nedenleriyle” yaklaşık 11,8 milyon dolar karşılığında 704 Bitcoin sattı. Şöyle ki şirket önce ortalama 17 bin 871 USD fiyatla alım yaptı. Bunun ardından ortalama 16 bin 776 dolara şirkete zarar yazdıracak bir satış yaptı. MicroStrategy bu zararı, daha az vergi ödemek için göze aldı denilebilir. Tüm bu işlemlerin ardından MicroStrategy, 16 bin 845 USD ortalama fiyatla 810 Bitcoin’i 13,6 milyon USD karşılığında yeniden zarara neden olacak bir alım yaptı.