Microsoft ION Dijital Kimlik Ağı Bitcoin Blokzincirini Kullanıyor

Microsoft'un Merkezi Olmayan Kimlik ekibi, Bitcoin ana ağında ION Merkeziyetsiz Tanımlayıcı (DID) ağını başlattı. Bu ağ, Lightning Network’e benzer bir katman 2 teknolojisidir ancak ödemelere odaklanmak yerine, çevrimiçi kimlik doğrulaması için dijital kimlikler oluşturmak adına Bitcoin blokzincirini kullanır.

ION gibi bir kimlik ağı, kullanıcıların artık doğrulama için parolalar, e-postalar ve cep telefonlarıyla uğraşmak zorunda kalmadıkları bir web'in kilidini açmanın anahtarı olarak belirtilmektedir. Microsoft'tan Daniel Bucnher, yaptığı bir açıklamada şunları dile getirmiştir:

“ION'un 1. sürümünün tamamlandığını ve Bitcoin ana ağında başlatıldığını paylaşmaktan heyecan duyuyoruz. Üretim altyapımıza bir ION doğrulayıcısı yerleştirdik ve bunu yapmak için diğer şirketler ve kuruluşlarla birlikte çalışıyoruz. ION, merkezi varlıklara, güvenilir doğrulayıcılara veya özel protokol tokenlerine dayanmaz. ION, sizden, topluluktan başka kimseye yanıt vermemektedir.”

ION, kimlik üzerinden oturum açmak için Bitcoin'in işlem katmanlarıyla aynı mantığı kullanıyor. Bir genel anahtar ve bununla ilişkili özel anahtar, bir kullanıcının bir kimliğe sahip olduğunu doğrulamak için kullanılıyor. Örneğin, ION kullanan bir dünyada e-postanıza veya sosyal medyaya giriş yapmak için, DID'nizi ION hesabınızla giriş yaparak hesabınızın sahibi olduğunuzu doğrularsınız. ION'un Bitcoin'e oluşturduğu kriptografik bağlantılar sayesinde, ION ağı, hizmet sağlayıcı için hesabınızla ilişkili kimliğinizin size ait olduğunu doğrulayacaktır.