Mimblewimble Nedir?-banner-imageAkademi

Mimblewimble Nedir?

Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı?

Gizliliği sağlamak ve blokzincirdeki veri boyutunu düşürmek amacı ile ortaya atılan Mimblewimble geliştirmesinin tarihi bizlere Satoshi’nin Bitcoin izahnamesini ortaya atışını anımsatıyor. Ağustos 2016 yılında popüler bilim kurgu serisi Harry Potter’da yer alan Voldemort karakterinin Fransızca karşılığı olan Tom Elvis Jedusor anonim ismi ile Bitcoin IRC sohbet kanalına gönderilen Mimblewimble izahnamesi ile hikayesi başlamaktadır. Mimblewimble ismi ise Tom Elvis Jedusor isminin esinlenildiği Harry Potter serisinde bir büyünün telaffuz edilişi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Nasıl Çalışır?

Blokzincirler, gerçekleşen tüm işlemleri kaydeden ve gerçekleşecek tüm işlemleri onaylamak için tüm kayıtlarda geriye doğru giderek doğrulama yapan sistemlerdir. Bu yazıyı hazırladığımız 9 Kasım 2020 tarihinde Bitcoin blokzincirinde 69.5 milyon harcanmamış bakiye bulunmaktadır. Aynı tarihe kadar toplam 574 milyon Bitcoin transferi gerçekleştirilmiştir. Eğer 69.5 milyon harcanmamış bakiyelerden bir tanesi harcanmak istenir ise blokzincir üzerinde gerçekleşen 574 milyon işlem sırası ile kontrol edilir ve muhasebe doğru ise işlemin gerçekleştirilmesine izin verilir. Bu sebeple de tüm işlemlerin kaydedilmesi veri boyutunu arttırmakta ve takip edilebilmesi sebebi ile kişisel veriler konusunda bilgileri açığa çıkarmaktadır.

Mimblewimble ise gizliliği sağlamak adına bir blok içerisinde gerçekleşen göndericileri ve alıcıları iki ayrı kategoride saklamaktadır. Gönderilen ve alınan işlemler gruplar halinde imzalanarak bloğa dahil edildiği için hangi gönderici ve alıcının eşlendiği asla ortaya çıkmamaktadır. Ancak işlemler onaylanabilmekte ve geriye dönük doğrulanabilmektedir.

Verilerin boyutunu azaltmak için ise doğrulayıcıların senkronize olmak amacı ile indirmesi gereken blokzincir verilerinde kısıtlamaya götürmektedir. Sadece yeni blok ödülleri, harcanmamış bakiyelerin kayıtlarını dahil ederek tutulan işlem kayıtları ile %60 oranında veri boyutunda azalma yaşanmaktadır.

Kullanım Örneği: GRIN

Blokzincirinde Mimblewimble entegrasyonu bulunan GRIN, bu Mimblewimble sürecinin en iyi örneğidir ve aşağıdaki özellikleri sunmaktadır;

  • Gizlilik özelliği: GRIN, kullanıcıların transferler esnasında isteğe bağlı olarak diledikleri bilgiyi paylaşma imkanı sunmaktadır. Herhangi bir değişiklik gerçekleştirilmez ise transferler gizli olarak gerçekleşmektedir.
  • Düşük boyut: GRIN üzerinde gerçekleşen işlemler boyut itibari ile 100 kilobyte değerinden düşüktür. Bu kapsamda anlık işlem sayısı yükselirken blokzincirin toplam boyut değeri düşüktür.
  • Mimblewimble Eliptik Eğri Kriptografi teknolojisini kullanmaktadır. Bitcoin’den tanıdığımız Eliptik Eğri Kriptografisi güvenliğini ispat etmiştir.