Mina (MINA) Neden Yükseldi? - 24.01.2024

Haziran 2017’de O(1) Labs tarafından geliştirilmiş Mina Protokol, diğer kripto para birimlerinin aksine kullanımı ne kadar çoğalırsa çoğalsın blokzincir boyutu her zaman aynı kalır. Mina Protokol ilk sıkıştırılmış blokzincir olarak bilinmektedir. Yaklaşık bir tweet dizisi boyutu diğer bir ifade ile 22 kb boyuta sahip olmayı hedefleyen Mina Protokol katılımcıların ağı hızlı bir şekilde doğrulayabilmesini sağlayan bir hizmet sunmaktadır. Bu da Mina Protokol’ü diğer kripto para birimlerinden ayıran en önemli özelliğini diğer bir ifade ile hızını ve verimliliğini ifade etmektedir.

Mina, gelişmiş kriptografi ve zk-SNARK’lar olarak tanımlanan sıfır bilgi şifreleme şekli ile ölçeklenebilir merkeziyetsizlik sunmaktadır. Mina Protokol’ün sunduğu en önemli ve dikkat çeken özellik ilk defa bu kadar az ve kısa blokzincirine sahip kripto para projesi olarak karşımıza çıkmasıdır. Blok boyutlarının bu kadar az olmasını sağlayan teknoloji zk-SNARK’lardır. zk-SNARK’lar her yeni blok üretilişinde bloğun doğruluğunu da kanıtlayan SNARK kanıtı üretmektedir.

MINA, son 24 saatte %6.55 yükselişle birlikte 32.25 TL’den işlem görüyor. Mina Vakfı, çevrimiçi oy ve anket platformu PunkPoll ile işbirliği yaparak oylama sistemlerinin halka açık beta sürümünü başlattığını duyurdu. Sistem, Mina protokolü üzerinde doğrulanabilir sıfır bilgi ispatları ile tasarlanmış olup, anonim yanıtları ve kişisel gizliliği koruma özelliği sunmaktadır. Ayrıca, halka açık beta sürecinin bir parçası olarak, PunkPoll aynı zamanda Güney Koreli anlık mesajlaşma uygulaması KakaoTalk ile entegre olmaktadır. PunkPoll’un beta sürümünün başlatılması MINA’nın fiyatına olumlu yönde etki ettiğini söyleyebiliriz.