IOTA, internete bağlı fiziksel cihazlar arasındaki ödemeleri ve diğer işlemleri gerçekleştirmek için tasarlanmış bir akıllı sözleşme platformudur. IOTA’yı daha önce duymamış olsanız bile, evinizde, arabanızda veya ofisinizde muhtemelen IoT cihazlarınız mevcuttur. Bunlar arasında arabanızdaki lastik basıncının düşük olduğunu gösteren sensörler, akıllı buzdolabınız veya Nest termostatınız sayılabilir. IoT cihazları genellikle Wi-Fi veya hücresel bir ağ aracılığıyla internete bağlanır; ancak her yerde bulunmalarına rağmen, IoT cihazları arasındaki işlemleri ve ödemeleri kolaylaştırmak zordur. IOTA, IoT cihazları arasındaki mikro işlemleri güçlendirmek için tasarlanmış bir defterdir diyebiliriz.
2015 yılında Dominik Schiener tarafından ‘Nesnelerin İnterneti’ sloganıyla kurulan IOTA, Tangle teknolojisini kullanır. Nesnelerin birbiriyle iletişim kurarak bilgi aktarımı yapmasını sağlayacak gelecek ile günümüz arasında köprü kuran teknolojisi sayesinde, popülerlik kazanan IOTA, diğer koinlerle karşılaştırdığımızda IOTSK, DOGE, ENJ ve FTM ile benzerlik gösterebilir. IOTA Vakfı Finansal İlişkiler Başkanı Dan Simerman, "IOTA token'ını aslında insan ekonomisi ile makine ekonomisi arasındaki bağ dokusu olarak görüyoruz ve ikisi arasında birlikte çalışabilirlik yaratıyoruz" ifadelerini kullanıyor.
IOTA son 24 saatte %38.50 yükselişle birlikte yaklaşık 7.03 TL’den işlem görüyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli olan IOTA Ekosistem Vakfı, BAE ve Afrika'daki erken aşama girişimlere 10 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı. Kasım ayında kaydedilen vakıf, dijital ticaret ve gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonu (RWAs) üzerine odaklanmaktadır. Yatırımlar önümüzdeki haftalarda kamuoyuna duyurulacak ve yeni kurulan ticaret teknolojisi girişimlerini içerecek. Ayrıca, IOTA üzerine inşa edilen girişimlere bir hızlandırıcı programı aracılığıyla destek sağlanacaktır. IOTA'nın yatırımlarına devam etmesi fiyatı olumlu yönde etkilemiş olabilir.