Morgan Stanley, CBDC’lerin Kripto Para Birimleri İçin Bir Tehdit Olmadığını Söyledi

Morgan Stanley'in baş ekonomisti Chetan Ahya da dahil olmak üzere analistleri, geçen hafta yayınlanan bir raporda merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) Bitcoin ve diğer kripto para birimleri üzerindeki etkisini tartıştı.

Analistler, merkez bankası dijital para birimleri ve kripto para birimlerinin kullanımlarının ve itirazlarının farklı olduğunu açıkladı. Kripto para birimlerinin hem altına benzer bir değer deposu hem de spekülatif bir varlık olabileceğini eklediler. Bitcoin destekçisi ABD Senatörü Cynthia Lummis ve Dallas Federal Rezerv Bankası Başkanı Rob Kaplan da dahil olmak üzere artan sayıda insan, Bitcoin'in bir değer deposu olduğunu söyledi.

Morgan Stanley analistleri, yatırımcıların neden Bitcoin ve diğer kripto para birimleriyle giderek daha fazla ilgilendiklerini şöyle açıkladı:

“Yatırımcıların kripto para birimlerine ilgisi, salgında eşi görülmemiş para ve maliye politikası tepkisinin yanı sıra arttı.”

Artan sayıda merkez bankası, kendi dijital para birimlerini çıkarmakla giderek daha fazla ilgileniyor. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), dünya merkez bankalarının %86'sının farklı aşamalarda dijital para birimleri üzerinde çalıştığını söylüyor. Morgan Stanley, CBDC'lerin kripto para birimlerinden oldukça farklı olacağına inanıyor çünkü blokzincirleri kullanma olasılığı düşük.