Nano (XNO) Neden Düştü?- 29.11.2022

Nano, eşten eşe ücretsiz işlem yapılabilen merkeziyetsiz bir kripto paradır. Bitcoin’in ölçeklenebilirlik ve beraberinde getirdiği yüksek işlem ücretiyle işlem hızı sorunlarına yanıt vermek adına 2015 yılında kurulmuştur. Kendi blokzincirine sahip olan bu koin, işlem süresini minimize edip, işlem ücretlerini tamamen ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Bütün işlemlerin kaydı yerine, yalnızca bakiyelerin kaydının tutulduğu ve her hesabın kendine özgü bir blokzincirine sahip olduğu özel tasarımıyla Bitcoin’den ve Ethereum temelli birçok projeden ayrılmaktadır.

Nano klasik blokzincirler yerine blok örgü yapısını kullanmaktadır. Bu yapıda her hesabın kendi hesap zinciri o hesabın işlem ve bakiye geçmişini göstermektedir ve bu zincirler yalnızca hesabın sahibi tarafından güncellenebilmektedir. Bu şekilde hesap zincirleri senkronize olmaksızın anında güncellenerek işlem gerçekleştirebilmektedir. Blok boyutu minimize edilerek yayılımı oldukça kolaylaştırılmaktadır Bu sebeple doğrulayıcıların gelişmiş donanımlara ihtiyacı da olmamaktadır çünkü onların görevi büyük ölçüde işlemler için blokları kaydetmek ve ağa tekrar yayınlamaktır.

XNO son 24 saatte %6.09 düşüşle birlikte yaklaşık 14.59 TL’den işlem görüyor. XNO’nun tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %55.48 düşüşle birlikte yaklaşık 6 milyon USD olarak görünüyor. XNO son 7 günde %42 yükseliş gösterdi. Nitekim son 24 saatteki yaklaşık %6’lık düşüşü XNO fiyatının yükselmesinin akabindeki düzeltme hareketi olarak görebiliriz.