NEM (XEM) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

NEM (XEM) Nedir?

Projenin Adı: NEM

Projenin Belirteci: XEM

Projenin İnternet Sitesi: https://nemproject.github.io/nem-docs/pages/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/nemofficial

Projenin İzahname Adresi: https://nemproject.github.io/nem-docs/pages/Whitepapers/NEM_techRef.pdf


A. NEM (XEM) Nedir?

Nem (XEM) işletmeler ve kullanıcılara yüksek performanslı inovatif çözümler sunan bir akıllı sözleşmeler platformudur. Geliştiricilerin kendi uygulamalarını oluşturmasını kolaylaştıran bir yazılım olan “Akıllı Varlık Sistemi”ni destekler. NEM ismi İngilizce “New Economy Movement” ifadesinin kısaltılmış halidir. New Economy Movement ifadesinin Türkçe’de karşılığı “yeni ekonomi hareketi” adlandırılabilir.


B. NEM (XEM) Neler Sunmaktadır?

2015 yılında Utopian Future takma adını kullanan anonim bir kişi ya da grup tarafından piyasaya sürüldü. NEM'in geliştiricileri, tıpkı Bitcoin'in geliştiricisi Satoshi Nakamoto gibi takma adlar kullanmaktadır ve bu nedenle anonim olarak bilinmektedir. UtopianFuture lakaplı biri tarafından yaratılan NEM, başlangıçta NXT projesinin çatalı olarak ortaya çıktı. Kısa bir süre sonra geliştiriciler, NXT projesiyle bir bağlantısı ya da benzerliği kalmaksızın NEM’i sıfırdan olacak şekilde yeniden inşa etti. NEM, 2015 yılının sonuna doğru kendi kod tabanına yarattı. Bu yeni geliştirmelerin bir sonucu olarak platform, kullanıcılarına artık daha ölçeklenebilir ve hızlı işlem hizmeti sunmaya başladı. . NEM, çok yönlü ve farklı kullanım alanlarına sahip bir proje olarak kendini geliştiren bir misyona sahip olduğunu savunmaktadır. Buna istinaden NEM kullanıcılarına; kripto para, noter onayı, mülkiyet kaydı yönetimi, lojistik takibi yapabilmekte ve merkezsiz yetkilendirme, ICO düzenleme gibi kullanım kategorileri de sunmaktadır. Ekosistem içerisindeki herkesi eşit ölücüde haklara sahip olarak konumlandıran NEM, kullanıcılarına blokzincir teknolojisini istediği şekilde tasarlayabilme imkanına sağlamaktadır. Bu noktada Akıllı Varlık Sistemi mekanizması devreye girer. Akıllı Varlık Sistemi kişiselleştirme özelliklerini kullanma şansı sunmaktadır. Örneğin; finansal hizmet veren şirketler NEM ekosistemine dahil olarak dünyanın her yerine olacak şekilde ödeme ve transfer işlemleri yapabilir. Herkese açık olan ve özel blokzincirler arasında bağlantı kurabilir. Kullanıcılar platform üzerinde mobil ödemeler yapabilir, kendi kripto para birimlerini yaratabilir ve çevrimdışı olarak işlem yapabilirler.


C. NEM (XEM) Teknolojisi

NEM, varlıkları ya da verileri kolayca ve düşük maliyetle yönetmenin verimli bir yolunu geliştirmeyi amaçlayan bir teknoloji platformudur. Yaygın olarak kullanılan bir bilgisayar programlama dili olan Java ile yazılmıştır ve ayrı bilgisayar programlarının birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan API tabanlıdır. NEM temelinde yer alan teknoloji iki temel yazılım; NCC isimli topluluğun müşterilerini içeren kısım ve Nem altyapı sunucusundan (NIS) meydana gelmektedir. Proje Proof of Importance (PoI) algoritmasını kullanmaktadır.

Akıllı Varlık Sistemi: Akıllı Varlık Sistemi kullanıcıların NEM platformunda kendi isteklerine göre kişiselleştirebilecekleri bir ekosistem kurmalarına imkan sunar. Örneğin; geliştiriciler kripto para birimlerini hızlı bir şekilde oluşturabilir, dağıtabilir. Ayrıca halka açık blokzincir arayüzü sayesinde para transferi gerçekleştirilebilir.

Proof of Importance (PoI): PoI algoritmasına göre sistemde en az 10.000 XEM’e sahip bir kullanıcılar, NEM blokzincirinde yeni bloklar oluşturmaya hak kazanmaktadır. Kullanıcılar başarılı bir şekilde yeni bir blok oluşturduğunda, token ile ödüllendirilir.


D. NEM (XEM) Ekibi ve Şirketi

2015 yılında Utopian Future takma adını kullanan anonim bir kişi ya da grup tarafından piyasaya sürüldü. NEM'in geliştiricileri, tıpkı Bitcoin'in geliştiricisi Satoshi Nakamoto gibi takma adlar kullanmaktadır ve bu nedenle anonim olarak bilinmektedir. UtopianFuture lakaplı biri tarafından yaratılan NEM, başlangıçta bir çatallanma fikri olarak ortaya çıktı. Güncel olarak platformun Singapur merkezli ve kâr amacı gütmeyen NEM.io adı verilen bir vakıf tarafından geliştirilmekte ve yönetilmekte olduğu bilinmektedir. NEM.io vakfının ana misyonu, “NEM blokzincir teknoloji platformunun kullanımını küresel ölçekte tüm işletmelere ve kuruluşlara tanıtmak, eğitmek ve teşvik etmektir”.


E. NEM (XEM) Dijital Varlık Ekonomisi

NEM ekosisteminin yerel tokenı olan XEM’dir. ERC-20 standartlarında üretilmiştir. Maksimum arzı ise 8.999.999.999 XEM’dir.


F. NEM (XEM) İş Birlikleri

NEM, 2015’den bu yana faaliyet gösteren uzun soluklu bir blokzincir projesi olduğu için çeşitli şirket ve projelerle iş birlikleri mevcuttur.

  • Kurumsal blokzincir çözümleri şirketi olan Unibright, geliştiricilerine NEMsp Ağı üzerinde blokzincir eğitim hizmeti sağlamak için NEM ile iş birliği yaptı.

  • Portföy yönetimi ve ticaret uygulaması olan Good Crypto, NEM cüzdanlarını uygulamasına entegre ederek NEM ile iş birliği yaptı.

  • Blokzincir altyapısı olan KardiaChain, ekosistemini genişletmek için XEM tokenını KAI Üyelik dApp'ine (merkeziyesiz uygulama) entegre ederek iş birliği yaptı.

  • Dijital para birimlerini kabul eden iki seyahat rezervasyonu şirketi olan Travala ve TravelByBit, XEM ile ödeme yöntemini iş birliği kapsamında desteklemektedir.

  • NEM, mevcut NEM işlem sistemini daha verimli hale getirmek için XPOS cihazlarını çeşitli perakende işletmelerine sunmak için PundiX ile iş birliği yaptı.


G. NEM (XEM) Değerlendirme

NEM ekibi, küresel finansın yanı sıra diğer birçok finans ve iş alanını da kapsayan bir ekosistem geliştirmek amacıyla çalışmalar sürdürmektedir. Nem’in benimsenmesini hızlandırmaya yönelik temel yaklaşımları geliştirici ekip iş birlikleri, büyüme, pazarlama ve marka farkındalığına odaklanmaktadır. NEM kullanıcılarına; kripto para, noter onayı, mülkiyet kaydı yönetimi, lojistik takibi yapabilmekte ve merkezsiz yetkilendirme, ICO düzenleme gibi kullanım imkanları sunmaktadır. Özellikle büyük işletmeleri blokzincir teknolojisiyle tanıştırmayı hedefleyen NEM, blokzincir teknolojisinin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte gelecekte sürdürülebilir çözümler sunan bir sisteme sahip proje olarak yerini alacaktır.