Nijerya Bitcoin’in Kullanımını Yasallaştırmak İstiyor

Yerel bir Nijerya gazetesi, Nijerya Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasası ve Kurumları Komitesi Başkanı Babangida İbrahim'in, ülkenin yakında Bitcoin ve kripto para birimlerinin kullanımını yasal hale getiren bir yasa çıkaracağını iddia ettiğini bildirdi.

Gazete haberinde İbrahim'in Nijerya'nın sektörün düzenlenmesi konusunda geride kaldığına işaret ederek "Nijerya'da verimli ve canlı bir sermaye piyasasına ihtiyacımız var. Bunu yapabilmemiz için de güncel küresel uygulamalara ayak uydurmamız gerekiyor." ifadelerini kullandığı belirtildi.

Nijerya, şubat 2021'de düzenlenmiş finansal işletmelerin kripto para birimleriyle "işlem yapmasını" yasaklayan bir mektupla Bitcoin kullanımını resmen yasaklamıştı.

Nijerya, CBDC Kullanımını Teşvik Etmek Amacıyla Nakit Çekimini Kısıtlama Kararı Aldı

Nijerya, bu ayın başlarında geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü kendi CBDC’si eNaira’nın kullanımını artırmak amacıyla şahıs ve şirketlerin çekebileceği nakit miktarını önemli ölçüde azaltma kararı aldı.

Söz konusu yönergede şahıs ve şirketlerin ATM'lerden günlük 20.000 naira (45 dolar), haftalık ise 100.000 naira (225 USD) çekebileceği belirtildi. Yönergede ayrıca banka şubelerinden yapılacak çekim limitlerine ilişkin de detaylar verildi. Banka şubelerinden yapılacak çekimlerde şahıslar için haftalık 100.000 naira (225 USD), şirketler içinse 500.000 naira (1.125 dolar) sınırı koyulduğu aktarıldı. Bu limitlerden fazla çekim yapan şahıslara %5, şirketlere de %10 ücret uygulanacak.