Olası Enerji Krizi ve Bitcoin Madenciliğine Etkisi-banner-imageAraştırma

Olası Enerji Krizi ve Bitcoin Madenciliğine Etkisi

Dünyadaki enerji krizi önemli boyutlara ulaşmış durumda. Artan enerji maliyetlerine ek olarak yaşanan ayı piyasası kripto para birimlerinin fiyatlarında da önemli düşüşlere neden oldu. 2021 yılı kasım ayında ATH yaptığı 69.000 USD seviyelerinden %50’nin üzerinde düşüş yaşayan Bitcoin (BTC) küresel piyasalarla olan korelasyonunu da kaybetmedi. Bitcoin madencilik gelirlerinde yaşanan düşüş de bu etkiyi gösteriyor.

Bitcoin Madencilik Gelirleri

Madenci geliri, blok ödülü ve işlem ücretlerinin toplamını göstermektedir. Madencilere, doğru blokları üretmek ve işlemleri onaylamak için Bitcoin cinsinden ödeme yapılır. Aşağıdaki grafik 7 günlük hareketli ortalama kullanılarak hesaplanmaktadır.


Resim3.png

kaynak: Theblock


Bitcoin Madenciliğinde Karlılık Nasıl Oluşur?

Dünyadaki birçok ürünün ortaya çıkış sürecinde olduğu gibi, üretilen ürünün değeri arttıkça karlılık da artış göstermektedir. Bu getiri, varlığın fiyatıyla paralel olarak ilerlemektedir. Ortaya çıkan varlığın değerini onun üretiminde kullanılan faktörlerin durumu da belirlemektedir. Bitcoin madencilerinin karlılığını belirleyen en önemli etkenlerden biri, elektrik fiyatlarıdır. Avrupadaki son 4 yıllık elektrik fiyatları aşağıdaki grafikte görülmektedir.

Resim4.png

kaynak: ember


Grafiği incelediğimizde son zamanlarda Avrupa’da elektrik fiyatlarındaki minimum ve maksimum değer arasındaki farkın açıldığı görülmektedir. Elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın önemli bir bölümünün Rusya’dan ithal ediliyor olması, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik sebebiyle elektrik fiyatları üzerinde negatif bir etkiye sahip. Ek olarak en verimli yıllarından birini geçirmeyen Avrupa’daki hidroelektrik santralleri ihtiyacı karşılamakta zorlanıyor.

  • Elektrik ne kadar pahalı olursa, Bitcoin madencilerinin elde edeceği kazanç da o kadar az olacaktır. Bu sebeple elektrik fiyatları oldukça önemli.

Tüm Bunlara Rağmen Bitcoin İşlemci Gücü (Hash Rate) Yükselmeye Devam Ediyor

Kripto para ekosisteminin en önemli yapı taşlarından biri kripto para madenciliğidir. Madenciler blokzincirler üzerindeki transfer işlemlerinin gerçekleşmesini sağlamak için doğrulamalar yapar, ağın güvenliğine ve merkeziyetsizliğe doğrudan katkı yapar. Bu doğrulamalar PoW (Proof of Work) fikir birliğinde yüksek güçteki madencilik cihazları ile gerçekleştirilmektedir. Bitcoin ağındaki işlemci gücü Hash Rate ile ifade edilmektedir. Bir kripto ağı ne kadar fazla madenciye sahipse hash oranı da o ölçüde artacaktır. Daha fazla bilgi için İşlemci Gücü (Hash Rate) yazımızı okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki grafiği incelediğimizde Bitcoin işlemci gücünün 2021 yılının yaz aylarında Çin yasaklaması sonrası düşüş gösterdiği, ancak kısa bir süre sonra tekrar tepe noktasına ulaştığı görülmektedir. Son aylarda ise Bitcoin fiyatında yaşanan tüm negatif gelişmelere rağmen, işlemci gücünde artış yaşandığı görülmektedir. Bu, Bitcoin fiyatından bağımsız olarak, Bitcoin ağına katılan ve işlemci gücü sağlayan cihaz sayısının artış gösterdiğine işaret etmektedir.


Resim5.png

kaynak: Theblock