Orion Protocol (ORN) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Orion Protocol (ORN) Nedir?

Projenin Adı: Orion Protocol

Projenin Belirteci: ORN

Projenin İnternet Sitesi: https://www.orionprotocol.io/orn

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/orion_protocol

Projenin İzahname Adresi: https://www.orionprotocol.io/hubfs/whitepaper.pdf


A. Orion Protocol (ORN) Nedir?

Orion Protocol, merkezi borsa (CEX) ve merkeziyetsiz (DEX) borsalardan likidite toplayan bir DeFi platformudur. Kullanıcılar, yeni hesaplar açmaya gerek kalmadan birden fazla borsa genelinde işlem yapabilir. Odak noktası, kullanıcılar için DeFi ürünlerinden oluşan bir ekosistem oluşturmaktır. 2018 yılında kurulan proje ve 2020 yılında piyasaya sürüldü.


B. Orion Protocol (ORN) Neler Sunmaktadır?

Orion Protokol CEO’su Alexey Koloskov, “Orion, merkezi ve merkezi olmayan kripto dünyaları arasındaki boşluğu dolduruyor ve tüm kripto piyasasının likiditesini merkezi olmayan bir platformda toplayarak DeFi’deki en büyük sorunları çözüyor.” açıklaması ile protokolün temel işlevini özetlemektedir.

Orion Protokol, kullanıcıların birden fazla likidite havuzuna ve borsaya erişim sağlayarak, en iyi ve güncel fiyatları bulmalarına, yüksek likidite ile alım satım yapmalarına olanak tanır. Orion bu hedefleriyle çeşitli kripto borsaları arasındaki parçalanma ve birlikte çalışabilirlik eksikliğinin üstesinden gelmeyi amaçlayarak sorunsuz bir ticaret deneyimi sunmayı hedefler.

Orion Protokol’ün temel özellikleri ve bileşenlerini şöyle sıralayabiliriz;

Likidite Toplama ve Birleştirme: Orion Protokol, kullanıcılara derin likidite sağlamak için merkezi borsalar, merkeziyetsiz borsalar ve swap havuzları gibi çeşitli kaynaklardan gelen likiditeyi birleştirir. Tek bir yerden erişim imkanı sunar. Bu özellikle kullanıcıların farklı borsalarda ve likidite havuzlarında arama yapmadan en güncel fiyatlara erişmesini sağlamayı amaçlar.

Delegated Proof of Broker (DPoB): Orion Protocol'ün yönetişim mekanizması DPoB, token sahiplerinin oylama yetkilerini topluluk adına kararlar alan güvenilir aracılara devretmelerini sağlar. Bu merkeziyetsiz yönetişim ve fikir birliği sağlar.

ORN Token: ORN, Orion Protokolü ekosisteminin yerel yardımcı program simgesidir. Platform içinde bir değişim aracı, yönetişim belirteci ve staking mekanizması olarak hizmet eder.

Orion Kurumsal Çözümler: Blokzincirler, borsalar ve kripto projeleri için kurumsal çözümler sunar. Bu çözümler, işletmelerin Orion ekosistemiyle bütünleşmesi ve likidite toplama yeteneklerinden yararlanması için altyapı ve araçlar sağlar.

Güncel Fiyat Garantisi: Orion Protocol, likidite biriktiricisi sayesinde en güncel fiyatları elde etme imkanı sunmayı hedefler. Platform, tüm büyük kripto borsalarını ve swap havuzlarını bağlayarak tek bir yerden en iyi fiyatları bulma avantajı sağladığını iddia etmektedir.

İşlem Hızı ve Verimlilik: Kullanıcıların farklı borsalar arasında geçiş sürecinde hızlı ve verimli süreçlerin yürütülmesini sağlar. Kullanıcılar, platform üzerinden birden fazla borsada aynı anda işlem yapabilir ve daha hızlı işlem onaylarına erişebilir.

Güvenlik: Güvenlik konusunda yüksek değerlere sahiptir ve Orion ekibi için bu husus oldukça önemlidir. Platform kullanıcıların varlıklarını korumak için güvenliği en üst düzeyde kullanmak üzere çeşitli güvenlik önlemleri ve protokollere sahiptir.

Portföy Yönetimi Araçları: Orion Protocol, gizli portföy yönetimi için güçlü araçlar sunmaktadır. Kullanıcılar, portföylerini kolayca takip edebilir, değerlendirebilir ve portföy performanslarını analiz edebilir.

Kullanıcı Dostu Ara Yüz: Orion Protocol, kullanıcı dostu bir kullanıma sahiptir. Profesyonel yatırımcıları ve yeni başlanyanlar için uygun bir platform sunmak için çalışmaktadır.

**Orion Protocol, bu faydaları sağlayarak daha iyi bir işlem deneyimi, likiditeye erişim ve portföy yönetimi imkanı sunmayı hedefliyor.

ORN ERC-20 tabanlı bir tokendır. Kullanıcılar, ORN aracılığıyla protokolde yaptıkları işlemlerdeki işlem ücretini ödeyebilir. ORN ile yapılan ödemelerde işlem ücretleri daha düşük miktardadır. Bir hizmet tokenı olarak çalışan ORN, protokolün sunduğu likidite artırma, aratma gibi hizmetlerde de kullanılabilir.


C. Orion Protocol (ORN) Teknolojisi

Orion Protocol (ORN), kripto piyasasının likiditesini tek bir merkeziyetsiz platformda toplayarak likidite ile ilgili sorunları çözmeyi amaçlayan bir merkeziyetisiz finans (DeFi) platformudur. Hem merkezi hem de merkezi olmayan borsa platformları dahil olmak üzere çeşitli likidite kaynaklarını tek bir birleşik arayüzde birleştiren bir likidite toplayıcı üzerine inşa edilmiştir. Orion Protocol, merkezi ve merkeziyetsiz borsaların emir defterlerine bağlanma standartı sunarak, herhangi bir kripto paranın en güncel fiyatla alınıp satılabilmesi için hizmetler sunan dApp'lerin oluşturulmasına olanak sağlamaktadır.

Orion whitepaperında iddia ettiğine göre piyasada bunu başaran başka bir protokol bulunmamaktadır. Ethereum'a özgü olanları da dahil ederek sadece DEX'ler (merkeziyetsiz borsalar) için özelleştirilmiş protokoller olduğunu belirterek 0x’i örnek vermektedirler. Orion Protokol ise birden fazla kripto para birimini, DEX'leri ve merkezi borsaları destekleyebilir.

Delegated Proof of Broker (DPoB): Orion Protocol'de kullanılan Delegated Proof of Broker (DPoB), bir staking mekanizmasıdır. DPoB, ORN token sahiplerinin tokenlarını stake ederek protokolün güvenliğine katkıda bulunmalarını ve staking ödülleri almalarını sağlar. DPoB mekanizması token sahiplerinin staking miktarına bağlı olarak oy kullanma hakkı ve protokolün yönetimine katılma imkanı sunar.

Orion Terminali: kullanıcılara ORN token ile ödeme yaparak düşük işlem maliyeti imkanı ve ORN staking yaparak ekstra işlem ücreti kazanma hizmeti sunmaktadır.


D. Orion Protocol (ORN) Ekibi ve Şirketi

Orion Protocol; sektör deneyimi, teknolojik yetenekler ve endüstri uzmanlığı vizyonunu gerçekleştirmek amacıyla kurulan bir ekibe sahiptir.

Alexey Koloskov, Orion Protocol'ün CEO'su ve Kurucu Ortağı’dır. Geleneksel finans ve DeFi gibi iki farklı dünyada da önemli bir deneyime sahiptir. 2016 yılında kripto alanına, başarılı merkeziyetsiz borsalardan biri olan Waves DEX'in Baş Mimar ve Yaratıcısı olarak adım attı. Bundan önce Alexey, Deutsche Bank ve UniCredit gibi büyük uluslararası bankalarda yıllarca yazılım geliştirici olarak görev almıştır.

Kal Ali, Orion Protocol'ün COO'su ve Kurucu Ortağı’dır. Geleneksel finans alanında Rutgers Business School'dan bir dizi ödüle sahiptir. 2017 yılından bu yana ICO sahnesinde yoğun bir şekilde yer almıştır. Danışmanlık ve danışmanlık hizmetleri aracılığıyla birçok blokzincir projesiyle hem resmi hem de gayri resmi olarak çalışmıştır. Sektör hakkındaki bilgisi ve alandaki bağlantı ağı geniştir.

Timothea Horwell, Orion Protocol'ün Baş Pazarlama Sorumlusudur. Son 10 yılda veri, mobil ve fintek alanında teknoloji şirketleriyle çalışarak gelir ve büyümeyi sağlayan ticari odaklı stratejiler geliştirmiştir. Bir start-up kuluçka merkezinde iş stratejileri oluşturmasından başlayarak, Telefonica UK'de Pazarlama ve Araştırma Başkanı olarak araştırma bölümünü kurup yönetmesine kadar ticari odaklı pazarlama girişimleriyle işletmeleri ölçeklendirme konusunda odaklanmıştır.

Yanush Ali, Orion Protocol'ün Baş Strateji Sorumlusu’dur ve stratejik gelişimine odaklı çalışmaktadır. Son üç yılda kripto alanında büyük projeler için fon toplama deneyimi, Orion'u token alıcılarının ne aradığını anlamak için büyük bir avantajlı konuma getirmektedir. Bunlar arasında Orion'un DeFi çözümlerinden geliştirilen 13 B2B ve B2C gelir akışı bulunmaktadır.


E. Orion Protocol (ORN) Dijital Varlık Ekonomisi

ORN, ekosistem içindeki çeşitli kullanım durumlarını desteklemek adına geliştirilmiş ERC-20 akıllı sözleşmesi aracılığıyla oluşturulan bir tokendir. Orion Protocol’ün maksimum arzı 100.000.000’dur.

ORN tokenın makimum arza göre token dağılımı ise şu şekildedir;

Danışmanlık ve İş Birliği: %6

Pazarlama: %13

Ekip: %12

Token Satışı: %45

Orion Vakfı: %24


F. Orion Protocol (ORN) Değerlendirme

Ethereum, mevcut olarak en popüler blokzincir ağlarından biri olarak kabul edilmektedir. Orion Protocol Ethereum blokzincir üzerine inşa edildiği için benimsenmesi ve nispeten sürdürülebilirliği daha kolay bir süreçten geçmektedir diyebiliriz. ORN tokenın maksimum arzı 100 milyon adet ile sınırlandırıldığı belirtilmektedir. Buradan yola çıkacak olursak ORN’nin deflasyonist bir yapıya sahip olduğu ve zaman içerisinde fiyatın değer kazanabileceğini ihtimalinin mevcut olduğu kesin olmamakla birlikte düşünülen senaryolardan biridir. Çözüm odaklı vizyonuyla birlikte birleştirici bir likidite yapısına sahip olan projenin gelecekte sürdürülebilirlik açısından varlığını devam ettirecek projelerden biri olması mümkündür. Kendini yenileme ve geliştirerek ilerlemenin odağında Orion kullanıcıları, portföy yönetim aracı ile varlıklarını kolay bir biçimde yönetebilir.