Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Kripto Paralara Yönelik Yeni Bir Hamle Geldi

Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR), bölgede kripto para birimleri ve tokenizasyon kullanımına ilişkin bir yasa tasarısı hazırlamaktan sorumlu 15 üyeli bir komite kurduğunu duyurdu. Söz konusu üyeler iş birliği yoluyla kripto para birimlerinin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde faaliyet göstermesine olanak tanıyacak ve ulusal ekonominin gelişimini hızlandıracak yasal bir çerçeve üzerinde çalışacak.

CAR başkanı Faustin-Archange Touadéra'ya göre, kripto para birimleri potansiyel olarak ülkenin finansal engellerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Cointelegraph’ın haberine göre resmi basın açıklamasında özetle şu ifade kullanıldı:

“Kripto para birimlerine erişimle, şimdiye kadar var olan parasal engeller ortadan kalkacak, hükümet tarafından benimsenen önlemlerin temel amacı ulusal ekonominin gelişmesidir."

Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Orta Afrika Cumhuriyeti, El Salvador'dan sonra Bitcoin'i resmi para birimi olarak tanıyan ikinci ülke olmuştu.

Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra, Haziran 2022'de ülkede internet erişimini kurma, Lightning Network'e bağlanma ve Bitcoin madencilik tesisleri geliştirme, BTC’nin benimsenmesi gibi konularda tavsiyelerde bulunmaları için bir grup kripto para uzmanını ülkenin başkenti Bangui'ye davet etmişti. 7 kripto para uzmanı, "Orta Afrika Cumhuriyeti bağlamını daha iyi anlamak ve ülkede Bitcoin'in benimsenmesini teşvik edecek veya engelleyecek ana faktörleri belirlemek için" ülkede bir hafta geçirdi.

Uzmanlar kripto para ekosistemini olumsuz etkileyecek faktörleri özetle şu şekilde sıralamıştı:

  • Elektriğe düşük erişim
  • İnternete erişimdeki zorluk (İnternet erişiminin yaygın olduğu El Salvador'dan farklı olarak, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde internet erişiminin Ocak 2021'de nüfusun sadece %11,4'ü olduğu tahmin ediliyor)
  • Cep telefonu kullanan kişilerin sayılarının azlığı
  • Bitcoin’e adanmış eğitim kurumlarının eksikliği

Ülkede Bitcoin’in besimsenmesini kolaylaştıracak faktörler ise şu şekilde sıralanmıştı:

  • Uygun düzenlemeler
  • Mobil para kullanımı
  • Nüfusun sadece %5'inin bankada işlem yapması

Kripto para uzmanları, şehirlerde güvenli konumlara Bitcoin ATM'leri kurmayı tavsiye etmişti.