Pakistan, CBDC'ye Yönelik Çalışmalarını Hızlandırıyor

Pakistan Devlet Bankası (SBP), önümüzdeki üç yıl içinde bir CBDC'nin zamanında çıkarılmasını sağlamak için Elektronik Para Kuruluşları (EMI'ler), dijital ödeme araçları sunan banka dışı kuruluşlara yönelik yeni düzenlemeleri imzaladı. Arab News'e göre Dünya Bankası da Pakistan'ın yeni düzenlemeleri tasarlamasına yardımcı oldu.

Ülkede, CBDC’nin piyasaya sürülmesine ilişkin zaman çizelgesine uyulmasının yanı sıra, düzenlemelerde kara para aklama ve terör finansmanına karşı önleyici tedbirleri alınırken tüketicinin korunması ve raporlama gereklilikleri de dikkate alınıyor.

SBP Başkan Yardımcısı Jameel Ahmad, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Bu dönüm noktası niteliğindeki düzenlemeler, SBP'nin açıklık, teknolojinin benimsenmesi ve finansal sistemimizin dijitalleştirilmesi yönündeki kararlılığının bir kanıtıdır."

Pakistan’ın komşu ülkesi Hindistan da kısa süre önce kendi ülkesinde bir CBDC başlatma yarışına katılmıştı. Hindistan Merkez Bankası (RBI) 22 Kasım'da yaptığı açıklamada 2022 yılı sonuna kadar bir perakende CBDC pilot uygulaması başlatmaya yönelik planın detaylarını aktarmıştı.

RBI'nin, başlangıçta katılımcı bankaların 10.000 ila 50.000 kullanıcısı arasında test edilecek olan perakende dijital rupi pilot uygulamasını hazırlamanın son aşamasında olduğu bildiriliyor.