PancakeSwap (CAKE) Neden Düştü?- 25.04.2023

CAKE, bir merkeziyetsiz finans platformu olan Pancakeswap’ın yerel tokenidir. Pancakeswap, Binance Smart Chain (BSC) üzerinde kurulmuş ve kullanıcıların aracısız olarak token alım satımı gerçekleştirebileceği bir DEX yani merkeziyetsiz alım satım platformudur. CAKE, likidite sağlayıcılarına ve diğer kilitleme işlemi gerçekleştirenlere ödül olarak dağıtılmaktadır. Aynı zamanda platformun yönetim tokenidir, CAKE sahibi kullanıcılar Pancakeswap protokolüne yapılacak değişiklikler için oy verme hakkına sahiptir.

PancakeSwap, BSC’nin hız ve düşük işlem ücretleri gibi özelliklerini de kullanarak bu ihtiyaca cevap verme amacıyla ortaya çıkmıştır. Adını hepimizin bildiği lezzetli bir hamur işi olan pankekten alan platform likidite sağlayıcılarının elde ettiği pasif gelir dışında sunmuş olduğu farmlar (çiftlikler) ve syrup poollar (şurup havuzları) yoluyla kullanıcılarına ekstra gelir elde etme fırsatı sunmaktadır. Platform 2021 nisanının sonunda V2 sürümüne geçmiştir ve beraberinde auto-compounding, fiyat tahmini gibi çeşitli yenilikler getirmiştir.

Bugün kripto para piyasasının genelinde düşüş hakim. Ancak, kripto para borsalarında işlem gören bazı projelerin diğerlerinden daha fazla etkilendiği görülüyor. Bunlardan bir tanesi de CAKE oldu. CAKE, son 24 saatte %18.76 düşüşle birlikte yaklaşık 55.52 TL’den işlem görüyor. CAKE akıllı sözleşmesindeki çağrılarda "mass unlock" (çok büyük miktarda kilit açılımı) olarak adlandırılan bir işlemin, protokolün toplam kilitli değerinde (TVL) geçtiğimiz gün %4'lük bir düşüşe yol açtığı bildirildi. Bu gelişme, PancakeSwap'in V3 likidite havuzlarının Ethereum ve BNB Chain ile entegrasyonunu resmi olarak tamamlamasıyla birlikte yaşandı. Cake DeFi'ın CEO'su Julian Hosp konuya ilişkin şu şekilde değerlendirmede bulundu: "Bugün, getirilerin çok daha düşük seviyelerde olsa da sağlıklı ve gerçekçi bir şekilde ayarlandığını görüyoruz. Bunun aslında iyi bir işaret olduğuna inanıyoruz, zira sektörün "gerçek DeFi" dediğimiz şeye doğru ilerlediğini gösteriyor." PancakeSwap ağındaki token’ların toplu olarak kullanıma açılması ve Ethereum ve BNB Zinciri ile temel entegrasyonları yatırımcıları endişelendiriyor gibi görünüyor. Dolayısıyla bugünkü düşüşün nedenlerinden biri, PancakeSwap ve benzeri DeFi platformlarından çıkmak isteyen yatırımcılar arasında artış gösteren güven kaybıyla ilgili olabilir.