Parachain Nedir?-banner-imageAkademi

Parachain Nedir?

Parachain'ler, Polkadot ekosisteminde (hem Polkadot hem de Kusama ağlarında) paralel olarak çalışan Layer-1 blokzincirlerdir. Parachain'ler, Polkadot izahnamesinde belirtildiği gibi Polkadot'un temel işlevselliğinin son parçasıdır. Polkadot'un ölçeklenebilir çok zincirli mimarisini gerçekleştirmesini sağlayacak olan yapılar Parachain'lerdir. Polkadot ağının güvenliğini paylaşan bu blokzincirler, Polkadot'un kalbi olarak nitelendirebileceğimiz Relay Chain'e bağlıdır.

Relay Chain'e bağlanan ve onun tarafından güvence altına alınan parachain'ler, Polkadot'un güvenlik, ölçeklenebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve yönetişimini paylaşır. Polkadot'un zincirler arası şekillendirilebilirliği, her türlü verinin veya varlığın parachain'ler arasında gönderilmesine izin vererek bir dizi yeni kullanım durumu ve uygulama açar. Parachain'ler, ağlar arası köprüler kullanarak Bitcoin ve Ethereum gibi harici ağlara da bağlanabilir.

arastirmapolkadot_ffe55d9a18.png

Relay Chain adı verilen ana zincir üzerine kurulu olan Parachain'ler, Collators (Düzenleyiciler), Bridges (Köprüler), Validators (Onaylayıcılar) ve Nominator (Atayıcılar) Polkadot ağını oluşturmaktadır. Parachain'ler Polkadot üzerinde çalışacak ve hizmet verecek projelerin yer alacağı noktalardır. Bu noktalara, Parachain slotu ya da yuvası adı verilmektedir. Parachain slotları, Polkadot'un çekirdekleri gibi çalışır ve her biri farklı bir işlem çalıştırabilir.

Parathread

Parathread'ler, Parachain'lerin özel bir Parachain slotu kiralamaya gerek kalmadan Polkadot ağının güvenliğinden faydalanmaları için ortaya çıkarılmıştır. Parathread modeli, ağa sürekli bağlantı gerektirmeyen projeler için özellikle uygundur. Polkadot'taki blokzincirleri, ihtiyaçlarına ve Relay Chain'deki parachain slotları mevcudiyetine bağlı olarak parachain ve parathreads arasında geçiş yapabilir.

Parachain Müzayedeleri

Parachain müzayedeleri, Polkadot üzerindeki Parachain slotlarında yer alacak projeleri belirlemek için düzenlenen müzayedelerdir. Polkadot üzerinde çalışmayı amaçlayan projeler Parachain slotuna ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple slotlar için müzayede adı verilen açık artırmalar gerçekleştirilmektedir. Mum Müzayedeleri olarak nitelendirilen bu müzayedeler başladıktan sonra, ağdaki her proje tekliflerini Relay Chain'e göndermekte özgürdür.