Piyasadaki Düşüşün Arkasında Hangi Gelişmeler Var?

Bitcoin, 30 Mart 2022 tarihi itibarıyla başladığı düşüş hareketine devam ediyor. Nisan ayına 45.510 USD seviyelerinden giriş yapan Bitcoin, nisan ayı içerisinde ulaştığı zirve noktasından %20 uzaklaşarak aylık kapanışını 37.630 USD seviyesinden gerçekleştirdi. Mayıs ayında da düşüşüne devam eden Bitcoin, aylık açılış fiyatından yaklaşık olarak %12 değer kaybetti ve 33.400 USD seviyelerinden işlem görüyor. Haftalık olarak üst üste 6. haftalık kapanışını da negatif gerçekleştiren Bitcoin’de, uzun bir süredir devam rekor kırıldı. Bir önceki 6 hafta üst üste negatif kapanışını 29 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirmiş olan Bitcoin, yaklaşık 8 yıl sonra 6 hafta üst üste negatif kapanış gerçekleştirmiş oldu. Aşağıdaki grafikte bu süreci görüntüleyebilirsiniz. Küresel anlamda birçok gelişmenin ortaya çıktığı bu süreçte düşüşün arkasında yatan olası nedenlere göz gezdirelim.

photo_2022-05-09_13-31-26.jpg


  • FED’in Parasal Sıkılaştırma Politikası

Pandemi ile birlikte tedarik zincirinde ve ekonomide yaşanacak diğer aksaklıkları engelleyebilmek adına parasal genişleme politikasını güçlendiren FED, 2022 yılı itibarıyla son 40 yılın en yüksek enflasyonu ile karşı karşıya. Enflasyonun pandemi nedeniyle ortaya çıktığına ve geçici olduğuna dair yürüttükleri fikirlerde yanıldıklarını dile getiren FED yetkilileri parasal sıkılaştırma politikasına geçişin sinyallerini verdi. Bu amaçla 2022 yılında ilki 25 baz puan ikincisi 50 baz puan olacak şekilde iki faiz artışı gerçekleştirildi. Politika faizinin %0,75-%1 aralığına çekildiği süreçte enflasyonda da %8,5 seviyeleri görüldü. Tüm bu gelişmeler ışığında piyasaları bolca fonlayan FED’in artık bu süreci sonlandırdığı, bilançosunda daralmaya gideceği ve 2020 yılı ile başlayan bu 2 yıllık sürecin sona erdiği söylenebilir.

  • Powell’ın Söylemleri

FED Başkanı Jerome Powell, FED’in enflasyon ile mücadele için etkin bir şekilde çalıştığını her söyleminde dile getirmektedir. Son olarak 2022 yılı içerisinde yüksek enflasyon sebebiyle ortaya çıkan negatif reel faizin kapanması gerektiği söylemleri dikkat çekmiştir. FED’in politika faizini %1 bandına çekmesi ile birlikte %8,5 olan enflasyon ile arasındaki fark %7,5 seviyesine gerilemiştir. Negatif reel faizin sıfır olduğu durumda enflasyon ve faizin birbirine eşit olması gerekmektedir. Bu durumda yıl sonuna kadar enflasyonun sabit kaldığı bir projeksiyonda faizlerin %7,5 kadar artırılabileceği sinyalinin verilmesi piyasaları tedirgin eden başka bir gelişme olmuştur.

  • Riskli Varlıklara Olan İlginin Azalması

Küresel anlamda yüksek enflasyon rakamlarının görüldüğü süreçte, ülke merkez bankaları faiz artırımına yönelerek piyasaları dengede tutma gayreti içerisinde. Yükselen faiz oranları ile birlikte yatırıma yönelen fonlardaki azalış ve mevduat faizlerindeki yükseliş, riskli varlıklara olan ilginin azalmasına neden olabilmektedir.

  • Madenci Satışlarındaki Artış

Kısaca “MPI” olarak adlandırılan “Madenci Pozisyonu Endeksi” tüm madencilerin USD cinsinden gerçekleştirdikleri çıkışların sayısının 365 günlük hareketli ortalamasına bölünmesi ile elde edilmektedir. Madenci Pozisyonu Endeksi, madencilerin birçoğunun satış için alım satım platformlarına yöneldiğini varsaymaktadır. Bu varsayımla birlikte, madencilerin satış davranışlarını tarihsel ortalamaları ile kıyaslayarak açıklamaya çalışmaktadır. Bunun dışında diğer bir varsayımı ise, madencilerin profesyonel oldukları ve alım satım zamanlamasını belirleme konusunda iyi olduklarıdır.

Endeksi incelediğimizde 28 Mart 2022 tarihli hafta itibarıyla önemli çıkışların gerçekleştiği görülmektedir. Bu tarih aynı zamanda Bitcoin’in 6 hafta üst üste negatif kapattığı sürecin başladığı tarih olarak karşımıza çıkmaktadır.

photo_2022-05-09_13-35-39.jpg

Kaynak: CryptoQuant

  • Alım Satım Platformlarındaki Bitcoin Miktarı

Diğer bir önemli gösterge ise, alım satım platformlarındaki Bitcoin miktarıdır. Platformlarda yer alan Bitcoin miktarı ne kadar yüksek ise o kadar satış baskısına sebep olabileceği için negatif bir göstergedir. Bir Bitcoin’in platform dışına çıkarılması ve soğuk cüzdana çekilmesi, büyük olasılıkla yatırımının uzun vadeli düşünüldüğü anlamına gelmektedir. Bu da kısa vadede satılmayacağı anlamına gelir. Son zamanlarda platformlara girişi gerçekleşen Bitcoin miktarını incelediğimizde son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını görmekteyiz. Bu da Bitcoin fiyatı üzerindeki satış baskısını artırmaktadır.

image_2022-05-09_13-31-01.png

Kaynak: Glassnode