Piyasadaki Düşüşün Sebepleri Neler?

Kripto para ekosisteminin piyasa değeri açısından lider konumda yer alan projesi Bitcoin, yeni yılın ilk gününde %3’ün üzerinde yükseliş göstermesine rağmen 6 Ocak itibarıyla 2021 yılı kapanışından %10 gerilemiş durumda. 31 Aralık 2021 tarihinde 2,17 Trilyon USD olan kripto para piyasası toplam değeri ise 2,05 Trilyon USD’ye geriledi.

Kripto Para Piyasası - Piyasa Değeri (USD)

cmc mc.png


kaynak: Coinmarketcap

42.500 USD seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin son olarak 4 Aralık 2021 tarihinde 42.000 USD seviyelerine kadar gerilemişti. Yaklaşık 32 gün sonra tekrar 42.500 seviyesini test eden Bitcoin, küresel piyasalardaki haber akışı kaynaklı olarak gerilemeye devam ediyor. Piyasadaki düşüşün en büyük sebepleri arasında FED Toplantı tutanaklarının beklenenden daha erken faiz artırımlarına işaret etmesi, Kazakistan’da yaşanan problemler ve Kosova’daki madencilik yasağı görülüyor.

  • 14-15 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen FED Toplantısı’nın tutanakları yayımlandı. ABD’de de yüksek büyüme ve beklenenden çok daha yüksek ve geçici olmayan enflasyon sebebiyle 2022 yılında gerçekleştirilmesi beklenen 3 faiz artırımının ilkinin mart ayında karara bağlanması bekleniyor. Tutanaklar sonrası özellikle ABD tarafında büyük hisse senedi endekslerinde düşüş gerçekleşirken, DXY (Dolar Endeksi) ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde artışlar gözlemlendi. Kripto para piyasası da güçlenen ABD Doları karşısında zayıflayarak düşüş gösterdi. USD ve Bitcoin arasındaki ilişkiyi incelediğimiz raporu okumak için buraya tıklayınız.

  • Bir diğer önemli sebep ise, Bitcoin ağındaki aylık ortalama işlemci gücü %18’i aşan Kazakistan’da yaşanan siyasi ve ekonomik problemler. Kazakistan’da yaşanan yüksek enflasyon ve zamlar sonrası artan protestolar ülkede elektrik ve internet sorunlarının yaşanmasına sebep oldu. Kesintiler sonucu Bitcoin ağındaki işlemci gücünde yaşanan düşüş, Bitcoin fiyatına etki edebilecek unsurlardan biri. Kripto para ekosistemi benzer bir durumu 2021 yılı yaz aylarında Çin’in madencilik yasağı sonrası tecrübe etmişti.

  • Yüksek enerji maliyetleri sonucu tüm dünyada yaşanan kaynak kıtlığı ve pahalılık Kosova’yı da vurmuş durumda. Küresel anlamda yükselen elektrik enerjisi fiyatları nedeniyle bir enerji krizine girmek istemeyen hükümet, kripto para madencilik faaliyetlerini yasakladı.