Polkadot ve Chainlink İş Birliği Duyuruldu

Polkadot ve Chainlink, Substrate blokzincir çerçevesi için Chainlink'in Fiyat Akışının, Polkadot terminolojisine göre bir modül veya "palet" olarak piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Bunun sayesinde, Substrate çerçevesindeki herhangi bir projenin - Polkadot ve Kusama parachain'lerinin yanı sıra bağımsız blokzincirler de dahil olmak üzere - Chainlink oracle'larını basitleştirilmiş bir kitaplık aracılığıyla entegre edebileceği anlamına geliyor.

Polkadot ekosistemi, yakın zamanda parachain ekipleri ve akıllı sözleşme geliştiricileri tarafından akına uğradı. Yapılan duyuruya göre Polkadot'taki ekip, geliştiricilerin Polkadot ekosisteminde son derece özelleştirilebilir blokzincir uygulamaları oluşturmasına olanak tanıyan birkaç temel özelliği yayınladı. Geliştiriciler, Polkadot ekosistemi için tamamen işlevsel bir altyapı oluşturmanın tek yolunun, parachainler üzerinden fiyat referans verilerine erişebilen güvenilir ve esnek bir oracle çözümünü entegre etmek olduğunu fark ettiler. Ekibe göre fiyat akışlarına erişim, Polkadot'taki akıllı sözleşme uygulamalarının yeni ürünlere ve pazarlara güç sağlamak için kullanılacak en son ve dayanıklı fiyat verilerine erişmesine olanak tanıyacak.

Doğrudan bir palet olarak zincir bağlantı entegrasyonu, alt tabaka çerçevesine dayalı parachainler oluşturan ekiplere yüksek kaliteli dış pazar verilerine erişim sağlayacak. Chainlink oracle paleti artık hem proje oluşturma uygulamaları hem de yerel olmayan parachain ekipleri tarafından desteklenen akıllı sözleşme dilleri kullanılarak bir çalışma zamanı modülü olarak entegre edilebilir.

Chainlink'in İş Geliştirme Başkanı Daniel Kochis, son gelişmeler hakkında şu şekilde bir yorum yaptı:

“Geliştiricilere, çeşitli ve yüksek kaliteli, zaman içinde test edilmiş, zincir üzerinde fiyat akışına erişim için standartlaştırılmış, entegre edilmesi kolay bir oracle çözümü sunarak geliştiricileri güçlendirmekten heyecan duyuyoruz. Bunu yaparak, Polkadot ekosistemindeki Merkeziyetsiz Finans (DeFi) gelişimini hızlandırabilirken, büyüyen DeFi proje paketinin hassas, dayanıklı ve hiper-güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlamak için en yüksek güvenlik ve veri kalitesi gereksinimlerini koruyabiliriz.”


Parachain Nedir?

Parachainler, Polkadot ekosistemi içinde (hem Polkadot hem de Kusama ağlarında) paralel olarak çalışan çeşitli bireysel katman-1 blokzincirleridir. Merkezi Aktarma Zincirine bağlanan ve bu zincir tarafından güvence altına alınan parachainler, Polkadot'un güvenliğini, ölçeklenebilirliğini, birlikte çalışabilirliğini ve yönetimini paylaşır, ayrıca bunlardan yararlanır.