Polygon (MATIC)-banner-imageKoin İncelemeleri

Polygon (MATIC)

Projenin Adı: Polygon

Projenin Belirteci: MATIC

Projenin İnternet Sitesi: https://polygon.technology/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/0xPolygon

Projenin İzahname Adresi: https://polygon.technology/papers/


A. Polygon (MATIC) Nedir?

Polygon ağı, merkeziyetsiz bir blokzincir olarak ölçeklenebilirliği arttırmak amacıyla kurulmuştur. Ethereum blokzinciri ve diğer blokzincirleri birbirlerine bağlayarak, düşük gas bedelleri ve hızlı işlem gücü sunmaktadır.

Polygon genel olarak, DApps (Merkeziyetsiz Uygulamalar) kullanıcıları için yüksek ölçeklenebilirlik ve üstün kullanıcı deneyimi sunan, mevcut platformlar için ise bir off/side zincir ölçeklendirme çözümüdür. Polygon, inovatif ve merkeziyetsiz finans ekosistemine katılmak için temel bileşenleri ve araçları sağlamaktadır.

Adsız.png


B. Polygon (MATIC) Neler Sunmaktadır?

Ethereum teknolojisi, merkeziyetsiz bir yapı ve yeni blokzincir platformlarına göre daha düşük bir işlem hızı sunmakta ve transfer işlemleri sırasında ödenen yüksek gas bedelleri ağın kullanımını zorlaştırmaktadır. Ölçeklenebilirlik sorununa çözüm olarak yaratılmış Polygon, Ethereum'la uyumlu çalışan blokzincir ağları yaratmak ve ölçeklendirme çözümleri üretmek için bir çerçeve görevi görmektedir. Polygon tek bir çözümden ziyade bir protokoldür. Ağa ait Polygon SDK öğesi, geliştiricilerin Ethereum ağı ile uyumlu çalışan ağlar yaratmasına imkân sağlamaktadır. Aynı zamanda Polygon, Ethereum Sanal Makinesi’ni (EVM) desteklemektedir. Bu sayede Ethereum ağında yer alan mevcut uygulamalar Polygon ağına taşınabilmektedir.

- Polygon Köprüsü

Polygon Köprüsü sayesinde, kullanıcılar fonlarını başka bir ağdan Polygon ağına rahatlıkla taşıyabilmektedir. Kullanıcılar söz konusu transfer işlemlerini gerçekleştirirken, köprü işlemi ana ağ üzerinde olduğu için ana ağ işlem ücreti ödemektedir.

Polygon ağı üzerinde, Ethereum ağında gerçekleştirilebilen çoğu işlem gerçekleştirilebilmektedir. Ethereum ağına düşük işlem ücretleri ve hızlı işlem gücüyle bir alternatif yaratan Polygon, Ethereum ağının güvenlik seviyesine henüz ulaşamamıştır.

Polygon ağı üzerinde, Aave, 1inch, Curve ve Sushi gibi en popüler DeFi uygulamalarından bazıları halihazırda kullanıma sunulmuştur.


C. Polygon (MATIC) Teknolojisi

Polygon ağı, Ethereum ile uyumlu olarak çalışan 2 tür ağı desteklemektedir. Bu ağlar; güvenli zincirler ve bağımsız zincirler olarak ayrılmıştır. Güvenli zincirler olarak geçen ağ, ağın bağlı olduğu zincirlerin altyapısını kullanmaktadır. Böylece, kendi güvenlik modellerini oluşturmaya gerek duymamaktadırlar. Bağımsız zincirlerin ise kendi güvenlik modellerini oluşturmaları gerekmektedir. Başka bir deyişle, güvenli zincirler daha yüksek güvenilirlik sunabilirken, bağımsız ağlar ise ihtiyaçlara yönelik şekillenen daha esnek bir yapıya sahiptir.

Polygon ağı, Plasma Framework ve Proof-of-Stake blokzincir mimarisini bir araya getirerek çalışmaktadır. Plasma Framework, ölçeklenebilir uygulamalar oluşturmak için Ethereum tarafından oluşturulmuş bir çerçevedir.

Proof-of-stake kontrol sistemine ek olarak Polygon, yüksek derecede merkeziyetsiz kalabilmek için blok üretici katmanı içinde blok üreticileri kullanmaktadır. Bu blok üreticileri, kontrol noktaları ve dolandırıcılık önleyici mekanizmalar kullanarak ana zincirlerin sağlıklı biçimde çalışmasını sağlamaktadır.

Polygon ağının yerel tokeni MATIC, Erc-20 standartlarında üretilmiştir. Ağın eski ismi olan Matic, Polygon olarak değiştirilmiştir, fakat yerel tokenin ismi MATIC olarak kalmıştır.

Ethereum ağında transfer işlemlerinin çoğalmasıyla birlikte ağın işlem hızı düşer ve gas bedelleri artar, bu probleme Polygon çözümler sunmaktadır.


D. Polygon (MATIC) Ekibi ve Şirketi

Polygon ağı, deneyimli blokzincir geliştiricileri olan Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal ve profesyonel danışman olarak görev alan Anurag Arjun tarafından 2017’de kurulmuştur. Kurucu ortaklardan Jaynti Kanani, blokzincir geliştiricisi ve Polygon’un CEO’sudur.

Polygon'un kurucu ortağı ve operasyon sorumlusu olan Sandeep Nailwal ise blokzincir programcısı bir girişimcidir. Sandeep, Polygon kurulmadan önce, Scopeweaver'ın CEO'su ve Welspun Group'un baş teknik sorumlusu olarak görev yapmıştır.

Profesyonel danışmanlık görevlerinde yer alan Anurag Arjun ise Polygon’dan önce ürün yöneticisi olarak IRIS Business, SNL Financial, Dexter Consultancy ve Cognizant Technologies'de çalışmıştır.

Ekip ayrıca, WalletConnect protokolü ve Ethereum ağında yaygın olarak kullanılan Dagger olay bildirim motorunu Plasma MVP'ye entegre etmek için çalışmıştır.


E. Polygon (MATIC) Dijital Varlık Ekonomisi

8 Şubat 2022 tarihi itibarıyla dolaşımdaki miktar yaklaşık olarak 7,46 milyar MATIC olarak belirtilmiştir. Polygon ağının yerel tokeninin maksimum ve toplam arzı 10 milyar MATIC’dir. Maksimum arzın yaklaşık olarak 75%’i dolaşımdadır.

2017 yılındaki ilk özel satışta, maksimum MATIC token arzının yüzde 3,8'i dolaşıma girmiştir, Nisan 2019'daki satışında ise toplam arzın yüzde 19'u dolaşıma girmiştir. Projenin izahnamesine göre, tüm token arzı Aralık 2022'ye kadar piyasaya sürülecektir.

MATIC Token dağılımı ise aşağıdaki gibidir:

  • Ekibe ayrılan token: Toplam arzın %16'sı.

  • Danışmanlara ayrılan token: Toplam arzın %4'ü.

  • Ağ operasyonlarına ayrılan token: Toplam arzın %12'si.

  • Vakfa ayrılan token: Toplam arzın %21,86'sı.

  • Ekosisteme ayrılan token: Toplam arzın %23,33'ü.


F. Polygon (MATIC) İş Birlikleri

Polygon ağı, kurulumundan sonra çeşitli projeler ve markalarla iş birliği yapmıştır.

  • Kyber Network’ün likidite merkezindeki yeni bir protokol olan Kyber DMM'nin (Dinamik Piyasa Yapıcı) Polygon ağında piyasaya sürüleceği duyurulmuştur.

  • IoTeX’in merkeziyetsiz zincirler arası köprüsü olarak bilinen ioTube v4, artık Polygon ağıyla da çalışacağı duyurulmuştur.

  • CargoX, şirketlerin lojistik, üretim, finans, ticaret, enerji ve hizmet sektörleri için güvenli bir ortam oluşturmasına yardımcı olmak için oluşturulan Blokzincir Belge Transferi Platformu’nun (BDT), Polygon yardımıyla işlem yapabilmesi adına iş birliği yapmıştır.

  • Polygon, Sushiswap ile ortak likidite madenciliği (liquidity mining) başlattığını duyurmuştur.

  • Ocean Protocol, Web3 Veri Ekonomisi araçlarını Polygon’un Katman 2 zincirine ve ekosistemine getirmek için Polygon ile ortaklık kurduğunu duyurmuştur.

  • Polygon, iş birliği sonucu Curve Finance’i de ekosistemine eklediğini açıklamıştır.

  • Flurry Finance, merkeziyetsiz finans (DeFi) topluluğu için zincirler arası verimi sağlamak amacıyla Polygon ile bir iş birliği yapmaktadır.

  • Dolce & Gabbana'nın Polygon (MATIC) Destekli İlk NFT Koleksiyonu çıkarmıştır.

  • İtalyan lüks moda evi Prada ve yakın zamanda Metaverse'e girişen spor giyim devi Adidas, Polygon (MATIC) ağı üzerine inşa edilmiş yeni bir eşsiz token (NFT) projesini başlatmak için iş birliği yapmıştır.


G. Polygon (MATIC) Değerlendirmesi

Blokzincir teknolojisinin en önemli üç özelliğinden olan merkeziyetsizlik, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik birlikte sağlanması zor özelliklerdir. Ethereum blokzincir teknolojisi hem merkeziyetsizlik hem de güvenilirlik açısından ekosistemin önde gelen projelerinden biridir. Sağlamış olduğu bu özelliklere istinaden Ethereum ağı oldukça fazla kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Artan kullanıcı sayısı ile birlikte Ethereum ağında gerçekleşen işlem sayısı da artmaktadır. Artan işlem sayısı ise Ethereum ağında çalışan madencilerin işlemleri üstlenerek onaylamasını yavaşlatmaktadır. Bu durumun sonucu olarak ise ağda işlem ücretleri (Gas Fee) yükselirken, Ethereum ağınının merkeziyetsizlik ve güvenilirlik özelliklerinin bedeli de artmaktadır.

Tam bu noktada Polygon, Ethereum ağında yaşanan ölçeklenebilirlik problemine çözüm bulmak adına, ağı başka ağlara kolayca bağlamak amacıyla bir köprü görevi görmektedir. Projenin arkasındaki ekip, çalışmaları ile Ethereum ekosistemine katkıda bulunmuştur. Polygon, birçok blokzincir ağındaki ölçeklenebilirlik sorununu çözerek kripto para birimlerinin toplu olarak benimsenmesini teşvik etmeyi hedeflemektedir.