Radicle (RAD) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Radicle (RAD) Nedir?

Projenin Adı: Radicle

Projenin Belirteci: RAD

Projenin İnternet Sitesi: https://radicle.xyz/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/radicle

Projenin İzahname Adresi: -


A. Radicle (RAD) Nedir?

Radicle (RAD), açık kaynaklı yazılım iş birliklerinin geliştirilmesi için tasarlanmış bir protokoldür. RAD protokolün yerel tokenidir. Radicle, geliştiricilerin merkezi olmayan bir şekilde projelerini yönetmelerine ve paylaşmalarına olanak tanır. Geliştiriciler herhangi bir aracıya güvenmeye gerek duymadan kod üzerinde iş birliği yapabilirler.


B. Radicle (RAD) Neler Sunmaktadır?

GitHub ve GitLab gibi merkezi kod iş birliği platformlarına benzer şekilde, geliştiriciler üzerinde DApp'ler kodlamak ve oluşturmak için iş birliği yapabilir. Bu, Radicle'ın Radicle Link adlı eşler arası çoğaltma protokolü aracılığıyla gerçekleşir.

Radicle Link, eşler arası ağ katmanı aracılığıyla küresel merkeziyetsiz veri havuzu depolaması sunarken Git'in verimliliğini korur. Kullanıcılar verileri "gossip" yoluyla yayabilir. Bir başka ifadeyle bilgisayarlarında yedek kopyalar tutar ve yerel verileri ağ ile paylaşırlar. Ayrıca kullanıcılar başkaları tarafından başlatılan yazılım projelerini finanse edebilir ve yönetebilir. Kullanıcıların kendi içeriklerini ve ilginç buldukları içerikleri barındırdıkları seç ve eşleştir türü olarak nitelendirebileceğimiz bir iş birliğidir. Radicle'ın "bazaar-style" iş birliği olarak da adlandırmaktadır.


C. Radicle (RAD) Teknolojisi

Radicle ağ protokolü, Peer-to-peer (Kişiden Kişiye) kod barındırma ağındaki depoları bulmaya, çoğaltmaya ve doğrulamaya odaklanır. Merkeziyetsiz yaklaşımı, konumları veya kopya sayıları ne olursa olsun depolara erişimi garanti eder. Projenin merkezinde ortak anahtarlarla tanımlanan doğrulayıcılar arasında meta veri alışverişi için gossip tabanlı bir protokol bulunur. Doğrulayıcılar, havuz keşfine ve çoğaltmaya yardımcı olan yönlendirme tabloları oluşturmak için havuz bilgisini gossip protocol mekanizmasıyla sağlar.

Radicle, Git'ten yararlanarak verimli bir şekilde veri aktarımı sağlar ve mevcut iş akışlarıyla uyumluluk sunar.

Radicle'ın Beta Sürümü Kasım 2020 gerçekleştirildi ve MacOS ve Linux'u destekliyordu. Şubat 2021'de Radicle, Radicle DAO aracılığıyla akıllı sözleşme sistemini, belirteci ve protokol yönetişimini tanıtan bir Ethereum entegrasyonu yayımladı.

Peer-to-peer (Kişiden Kişiye): Radicle, kullanıcıların kendi doğrulayıcılarını çalıştırarak kod iş birliğinin kesinliğini sağlar ve üçüncü taraflara ihtiyaç olmadan esnek bir ağ geliştirir.

Güvenlik: Tüm sosyal yapılar Git'te depolanır ve açık anahtarlı kriptografi kullanılarak imzalanır. Radicle, tüm verilerin özgünlüğünü otomatik olarak doğrular.

Radicle Stack: Radicle, ağdaki her kullanıcının Radicle Stack olarak bilinen aynı yazılımı çalıştırdığı Peer-to-peer (Kişiden Kişiye) bir protokol olarak işlev görür. Bu yığın bir komut satırı arabiriminden ve Radicle Doğrulayıcısı adı verilen bir ağ hizmetinden oluşur.


D. Radicle (RAD) Ekibi ve Şirketi

Radicle, açık kaynaklı yazılım iş birliği alt yapısıyla tasarlandı ve Berlin merkezli bir yazılım şirketi olan Monadic tarafından geliştirildi. Monadic, şirketin Radicle'a sahip olmadığını ve Radicle'ın herkesin kullanabileceği, değiştirebileceği ve katkıda bulunabileceği açık kaynaklı bir proje olduğunu belirtmektedir. Monadic 2017'de kuruldu, ancak Radicle üzerine yapılan çalışmalar 2018'de başladı ve beta sürümü 2020’de, Ethereum entegrasyonu ise 2021’de hayata geçti. Radicle beta sürümünün ağda yayımlanmasıyla 1.000’den fazla projeye ulaştı ve Web3 ekosisteminde büyük ilgi topladı.

Monadic'in başında Alexis Sellier ve Eleftherios Diakomichalis görev yapmaktadır. Radicle Alexis Sellier ve Eleftherios Diakomichalis tarafından kuruldu. Her iki isim de sektörde önemli başarılara imza atan ve kariyerleri ile dikkat çeken kişiler arasında yer almaktadırlar.


E. Radicle (RAD) Dijital Varlık Ekonomisi

Radicle platformunun yerel tokenı RAD’dır ve maksimum arzı 99.999.620’dir. RAD token, Radicle platformunda kullanılır. Ağdaki işlemleri ve katılımcılar arasındaki ekonomik etkileşimlerin gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Ayrıca topluluğun RAD ile platformda söz sahibi olmasına, yönetişim ve oy kullanma hizmetlerine erişmesi için kullanılmaktadır.

2021'de proje, Placeholder, Electric Capital, ParaFi Capital ve diğerlerinin katıldığı NFX ve Galaxy liderliğindeki bir başlangıç ​​finansman turunda 12 milyon dolar topladı.

RAD token dağılımı aşağıdaki gibidir;

Hazine: %50

Erken Dönem Destekçiler: %20

Ekip: %19

Radicle Vakfı: %5

Balancer Likidite Önyükleme Havuzu: 3,5

Seeder Programı: %2

Rezerv: %0,25


F. Radicle (RAD) Değerlendirme

Radicle daha şeffaf, açık ve işbirlikçi bir yazılım geliştirme ortamı sunmayı amaçlayan yenilikçi bir proje vizyonuna sahip olarak ön plana çıkmaktadır. Radicle’ın geliştirici ekibinin geçmişine bakıldığında deneyimli ve platformun geleceği için güçlü bir vizyona sahip oldukları gözlemlenmektedir. Ayrıca ekip yazılım geliştirmenin şu anki oturmuş şeklinden farklı olarak inovatif olarak ilerlemektedir. Proje beta sürümünün ağda yayımlanmasıyla 1.000’den fazla farklı projeye ulaşmış ve Web3 ekosisteminde büyük ilgi toplamıştır. Hala erken aşamalarında olduğunu söyleyebileceğimiz Radicle’ın, önemli ilerleme kaydettiği faaliyetlerine baktığımızda çıkarabileceğimiz bir sonuçtur. Gelecekte büyüme ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir potansiyele sahiptir.