Reef Finance (REEF)-banner-imageKoin İncelemeleri

Reef Finance (REEF)

Projenin Adı: Reef Finance

Projenin Belirteci: REEF

Projenin İnternet Sitesi: https://reef.finance/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/ReefDeFi

Projenin İzahname Adresi: https://reef.finance/resources/ReefLitePaper_v100c.pdf


A.Reef Finance Nedir?

Reef Finance’in temel amacı, DeFi olarak adlandırılan, finansın blokzincir üzerindeki son ve en gelişmiş halini temsil eden merkeziyetsiz finans yapısını herkes için kolay ve erişilebilir hale getirmektir. Reef Finance, Polkadot tarafından desteklenmektedir ve Polkadot üzerinde kurulmuştur. 2019 yılında CEO’su ve kurucusu Denko Mancheski tarafından kurulmuştur. Reef Finance, merkeziyetsiz finansın bir unsuru olmasına rağmen merkezi platformlarla da entegre şekilde çalışmaktadır. Reef, kullanıcılarına hem merkezi alım satım platformlarından (CEX) hem de merkeziyetsiz alım satım platformlarından (DEX) likidite akışı sağlayarak en iyi fiyatları görüntüleyebilmesine imkan sağlamaktadır. Aynı zamanda çapraz zincir entegrasyonu da sağlayan Reef Finance, birçok DeFi platformunu bir araya toplamaktadır. Aşağıdaki grafikte merkeziyetsiz finans alanında kilitli toplam değerin tüm zamanlara yayılmış hali görülmektedir. Bu grafiği incelediğimizde merkeziyetsiz finans alanının her geçen büyüdüğünü ve geleneksel finanstan rol çalmaya başladığını görebiliriz.

tvl.png

Kaynak: Defipulse


B.Reef Finance Neler Sunmaktadır?

Reef Finance, sunduğu özelliklerle öne çıkmayı başarmış merkeziyetsiz finans platformları arasında kısa sürede yerini almıştır. Reef Finance, yüksek ölçeklenebilirlik ve çok düşük maliyetlerde işlemler sunarken, aynı zamanda bu işlemlerin çok kısa sürede gerçekleşmesine de olanak tanımaktadır. Solidity ve EVM’i destekleyen Reef Finance, geliştiricilerin kendi merkeziyetsiz uygulamalarını da kod tabanında hiçbir değişiklik yapmalarına gerek kalmadan taşıyabilmesine imkan sağlamaktadır. Reef Finance’in sahip olduğu tüm bu özelliklerin temel amacı ise, herhangi bir engelle karşılaşmadan herkes için merkeziyetsiz finansı kolaylaştırmaktır. Yatırımcı, kullanıcı ya da geliştirici fark etmeksizin.

Oluşturulan merkeziyetsiz finans platformlarının sayısı her gün artış göstermektedir. Özellikle 2020 yazı itibarıyla başlayan merkeziyetsiz finans furyasıyla birlikte hem toplam kilitli tutar hem de kullanıcı sayısında önemli bir artış gerçekleşmektedir. Ancak çok farklı platformların ortaya çıkması ile birlikte kullanıcılar dağılmış ve arayüz farklılıklarından dolayı başka platformlara geçişlerde sorunlar yaşamışlardır. Bu sebeple Reef Finance kripto para ekosisteminde önemli bir açığı kapatmaktadır. Reef Finance ile birlikte, arayüzü farklı, kullanımı karmaşık birçok farklı platformu incelemek yerine tek bir noktadan neredeyse tüm merkeziyetsiz finans protokollerine erişmek mümkün hale gelmiştir. Kullanıcıların bölündüğü ve farklı arayüzlerde dağınık bir likiditenin bulunduğu yapıyı düzeltmeyi amaçlayan Reef Finance’in sunduğu diğer özellikleri ise şu şekildedir:

Çapraz Zincir Entegrasyonu: Reef Finance, birçok merkeziyetsiz finans platformunun entegre edilebileceği çok zincirli bir akıllı getiri motoru ve likidite toplayıcıdır. Polkadot üzerinde kurulmuş olması sayesinde çeşitli merkeziyetsiz finans platformları ile entegre olabilmektedir.

Tüm Platformlar Tek Bir Arayüzde: Reef Finance, sağladığı özellik itibarıyla birçok platformu bir araya getirmekte ve ortak bir yapı kurmaktadır. Bu sayede kullanıcılar farklı platformların arayüzlerini ve kullanımlarını teker teker öğrenmek zorunda kalmamaktadır. Reef tüm bu platformları tek bir arayüzde toplamakta ve yalnızca Reef Finance kullanarak tamamına erişme imkanı sunmaktadır. Bu sayede kripto para ekosistemine yabancı bir kullanıcı bile, çok küçük bir giriş engelini aşarak neredeyse tüm ekosistemdeki fiyatlara ulaşabilmekte ve bunlardan faydalanabilmektedir.

Uyumluluk ve Güvenlik: Reef, tamamen dağıtık ve özerk bir protokol olacak şekilde planlanmıştır. Bunun dışında tüm servis sağlayıcılarla entegrasyon kolaylığını ve uyumluluğu en üst düzeye çıkarmak için Ethereum, Polkadot ve diğer birçok büyük akıllı sözleşme platformlarındaki paralel uygulamalar dahil olmak üzere en geniş DeFi protokolleri yelpazesiyle uyumlu olacak şekilde geliştirilmiştir. Reef üzerinde kurulduğu Polkadot’un yüksek güvenlik özelliklerine de sahiptir. Bu sayede ağ güvenliğini en üst düzeye çıkarılmıştır.


C.Reef Finance Teknolojisi

Reef Finance’in Polkadot üzerinde kurulmuş olması onun Avalanche, Binance Smart Chain, ve Ethereum gibi binlerce kullanıcısı olan blokzincirlerle uyumlu şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Reef aynı zamanda, Ethereum Virtual Machine (Ethereum Sanal Makinesi) ile geriye dönük uyumlu bir şekilde çalışabilen bir akıllı sözleşmeler bütünüdür. Diğer bir ifade ile Ethereum ağının merkezi olan EVM ile uyumlu ve üzerinde akıllı sözleşmelerinin de çalıştığı bir yapıdır. Ethereum’un bu gelişmiş özelliklerine sahip olmakla birlikte Reef, aynı zamanda Ethereum’un sorunlarından da sıyrılmış durumdadır. Reef’in en önemli özelliği, düşük işlem ücretleri, karmaşık platformları bir araya toplaması ve uzun hesap süreçlerinden farklı arayüzlerden kurtulmalarını sağlayarak basit ve etkili bir merkeziyetsiz finans deneyimi sunmasıdır.

Reef Finance’in teknolojik altyapısı, ekosistemin üzerinde oluşan ve entegre olan çok sayıda akıllı sözleşme zincirinden oluşmaktadır. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde yatırımcıların tek bir tıkla onlarca merkeziyetsiz finans platformuna yatırım yapabilmesini sağlamaktadır.


D.Reef Finance Ekip ve Şirket

Reef Finance’in kurucusu ve CEO’su Denko Mancheski’dir. Ljunljana Üniversitesi Bilgi ve Bilgisayar Bilimi bölümü mezunu olan Mancheski, bir süre programcı ve web geliştirici olarak çalıştıktan sonra Adelphoi isimli şirkette CTO olarak görev almıştır. Daha sonra 2020 yılının başında Reef Finance’i kurmuş ve CEO’su olarak görevine devam etmektedir.


E.Reef Finance Dijital Varlık Ekonomisi

Reef Token, Reef Chain üzerindeki yerel para birimidir. Reef Token ile zincir üzerinde yönetime katılarak söz sahibi olabilirsiniz. Bunun dışında Reef Chain üzerindeki işlem ücretlerinde de Reef Token yakılmaktadır. Reef Token Ethereum ve BSC üzerinde çalışmakla birlikte, Reef Chain üzerinde de 1’e 1 şekilde dönüştürülebilmektedir. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi edinmek için Wrapped Token Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

ICO Tarihi: Eylül 2020

Token Kodu: REEF

ICO Token Fiyatı: 1 REEF = 0.00125 USD

Toplam Arz: 15.934.019.762 REEF (6 Eylül 2021 Tarihi İtibarıyla)

REEF, yeni özelliklerin çıkışının gerçekleştirilmesi, sistemdeki belirli parametrelerin yeniden düzenlenmesi gibi farklı teklifleri oylamak için kullanılan bir yönetim tokenidir. Yönetim ve oy vermenin yanı sıra, REEF protokol ücretlerini diğer bir ifade ile işlem ücreti vs gibi ücretleri ödemek için de kullanılabilmektedir.


F.Reef Finance İş Birlikleri

Reef Finance merkeziyetsiz finans platformu olarak hem merkezi hem de merkezi olmayan finans kurumlarının fiyatlarını aynı yerde toplamakta ve bir araya getirmektedir. Bu sebeple merkeziyetsiz finans, güvenlik, alım satım platformu, sidechain (yan zincir), NFT, oyun ve cüzdan konularında birçok iş birliği bulunmaktadır.

Reef Finans Ekosistemi: Merkeziyetsiz Finans

Reef Finance, Kava, Elrond, Bluzelle, Akropolis ve Chainlink gibi büyük ölçekli merkeziyetsiz finans platformları ile iş birliği içerisindedir. Bu platformlar dışında Lendefi, Ispolink, Jarvis, Bandot, Centaur, Covalent, Phala Network, Pinknode, DAOfi, Kylin, Unifi, Parsiq, Plasm gibi birçok merkeziyetsiz finans platformu ile de iş birliği içerisindedir.

Güvenlik ve SideChain’ler

Shield Finance ve Halborn Reef Finance’in güvenlik konusunda iş birliği içerisinde olduğu projelerdir. Harmony, Tron, Darwinia ve Avalanche ise, sidechain (yan zincir) olarak Reef Finance ile iş birliği gerçekleştirmektedir.

NFT, Oyun ve Cüzdanlar

Oyun ve NFT konusunda Deip, CoinFantasy, Realm, Polychain Monsters, NextEarth ve Nftify ile iş birliği içerisinde olan Reef Finance, cüzdan olarak klever ve Torus Wallet ile de iş birliğine içerisine girmiştir.


G.Reef Finance Değerlendirme

Tüm dünyada merkezi yapılar yerini daha merkeziyetsiz yapılara ve topluluk projelerine bırakmaya başlamıştır. Geleneksel finans adını verdiğimiz mevcut finans sistemi ise çağın gerisinde kalmakta ve ihtiyaçları tam anlamıyla karşılayamamaktadır. Bu sebeple merkeziyetsiz finans yapısı ortaya çıkmıştır. Tıpkı bir finans kurumunda yapabileceğiniz borç alma, borç verme ve yatırımınızı kilitleyerek belirli getiri oranlarından faiz elde etme ve benzeri tüm işlemler merkeziyetsiz finans projelerinde mümkün hale gelmektedir. Günümüzde merkeziyetsiz finans alanında yer alan toplam değer yaklaşık olarak 85 milyar USD seviyelerindedir. Bu henüz erken aşamasında olduğu düşünüldüğünde merkeziyetsiz finansın gelecekteki yeri konusunda önemli bir göstergedir.

Tüm bu merkeziyetsiz finans projeleri benzer amaçlara sahip olmasına rağmen farklı arayüzler, farklı iş birlikleri ve farklı protokollere sahip olabilmektedir. Bulundukları blokzincir ağı da farklılık gösterebilmektedir. Bu da henüz nispeten yeni bir kavram olan merkeziyetsiz finans alanına girişi zorlaştırmaktadır. Bu alanda işlem yapmak isteyenler farklı arayüzler ve zorlu işlem süreçlerinden geçebilmektedir. Reef Finance birçok platformu bir araya getiren yapısı ile tek bir noktadan, tek bir kolay arayüz ile birçok merkeziyetsiz finans platformunu yatırımcıların kullanımına sunmaktadır. Çoklu zincir entegrasyonu ve Polkadot ağının güvenlik özelliklerini barındıran Reef Finance, merkeziyetsiz finansın geleceğinde önemli bir yer edinebilir.