Ripple Merkez Bankalarının CBDC Oluşturmasına Yardım Edecek

Dün (3 Mart Çarşamba günü) Ripple, Merkez Bankalarının dijital bir para birimi oluşturmasına ve yönetmesine olanak tanıyan, küresel birlikte çalışabilirliği mümkün kılan açık kaynaklı XRP Ledger’in (Defter) özel bir versiyonunun pilot uygulamasını yaptığını açıkladı:

“Ripple, farklı ödeme sistemlerini başarılı bir şekilde birbirine bağlama konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahiptir, blokzincirin küresel ödemeleri çözmek için yardımcı programını savunmaktadır ve dünya çapında yüzlerce finans kurumu tarafından güvenilmektedir. Hedeflerini daha iyi anlamak ve CBDC Private Ledger'ın bu hedeflere ulaşmaya nasıl yardımcı olabileceğini değerlendirmek için şu anda dünyanın dört bir yanındaki Merkez Bankaları ile iletişim halindeyiz. Bu çözümün, egemen bir dijital para birimi yaratma ve yönetme konusundaki büyük zorlukların üstesinden gelirken, Merkez Bankaları, ortakları ve her şeyden önce onu kullanacak milyonlarca insan için değeri ve faydaları artıracağına inanıyoruz ve daha yeni başlıyoruz. Ayrıca, Merkez Bankalarının, her üyenin parasal ve teknolojik bağımsızlıklarını korumasına izin verirken, tam uzlaşmanın birlikte çalışabilirliğini sağlayan bir CBDC Defterler ağına katılabilecekleri yeni bir yaklaşım üzerinde çalışıyoruz. Bunun Merkez Bankaları için oyunun kurallarını değiştireceğine inanıyoruz ve çok yakında nasıl çalıştığına dair daha fazla ayrıntı yayınlamaktan heyecan duyuyoruz.”

Dağıtık defter teknolojisi (DLT), tıpkı bugünün kripto para birimleri için olduğu gibi, çoğu CBDC'nin temeli olacaktır. Merkez Bankaları, CBDC'leri hızlı bir şekilde kurmak ve çalıştırmak için mevcut blokzincirlerden faydalanabilirken, çoğu defter ödemeler için oluşturulmamıştır ve başarılı bir perakende, CBDC'nin gerektireceği işlem hacmini kaldıramaz. Çoğu blokzincir, herkese açık defterlerdir, herkes tarafından görülebilir ve geniş bir doğrulayıcılar ağı tarafından güncellenir. Bir Merkez Bankası, halka açık bir defterin sunabileceğinden daha fazla işlem gizliliği ve para birimi üzerinde kontrol gerektirir, bu nedenle büyük olasılıkla gerekli ölçekte çalışabilen özel bir defterde bir CBDC oluşturmayı tercih edecektir.