Ripple küresel bir ödeme ağıdır ve dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir para biriminin saniyeler içinde, oldukça uygun işlem ücreti ile gönderilmesini sağlar. Ripple’ın temel prensibi gerçek zamanlı olarak uluslararası para transferlerini sağlamaktır diyebiliriz. Bitwave CEO'su Pat White, "Ripple en başından beri esasen SWIFT'in (önde gelen bir para transferi ağı) yerini almak veya büyük finans kurumları arasındaki mutabakat katmanının yerini almak üzere tasarlandı" ifadelerini kullanmıştı. Ripple, çeşitli itibari para birimleri ve Bitcoin gibi kripto para birimleri için takas işlemlerini kolaylaştırabilir. Örneğin bir kişi veya banka Ripple’ı kullanarak TRY’yi XRP’ye dönüştürebilir ve daha sonra XRP’yi son alıcıya gönderebilir.
XRP, Jed McCaleb, Arthur Britto ve David Schwartz tarafından tasarlanan bir blokzincir olan XRP Ledger üzerinde çalışan bir kripto para birimidir. XRP, bir para biriminin kolayca ve hızlı bir şekilde başka bir para birimine karşı işlem görmesini sağlayan bir süreci temsil etmektedir. Birçok banka şu anda Ripple platformuna katılmış durumda. Bunlar Akbank, Santander, Axis Bank, Yes Bank, Westpac, Union Credit, NBAD, UBS gibi dev bankalardır.
Ripple, dolaşımdaki XRP'nin bir kısmına sahiptir. Bu kripto para biriminin zaman içinde büyümesine ve başarılı olmasına yardımcı olması için bir teşviktir. XRP'lerin diğer bir kısmı ise satış yoluyla piyasaya düzenli olarak sürülmek üzere rezervde tutulmaktadır.
Ripple'ı oluşturan iki ana bileşen vardır:
Ripple: Ripple bir bütün olarak gerçek zamanlı brüt ödeme sistemi (RTGS), döviz bozdurma ve havale ağı sağlar. Blok zinciri ödeme protokolü ile desteklenen platform, finansal kuruluşlar arasında anlık işlemleri kolaylaştırmak için RippleNet'i kullanır.
RippleNet: RippleNet, iletişimi kolaylaştırmaya yardımcı olan ve katılımcıların Ripple'ın dağıtılmış platformu aracılığıyla sorunsuz bir şekilde ödeme gönderip almalarını sağlayan farklı ödeme kolaylaştırıcıları ve küresel bankalar ağıdır.
İnternet üzerinden bilgi aktarımı için ortak bir protokol olarak kullanılan standartlaştırılmış HTTPS gibi, RippleNet de tüm ağ katılımcılarının izlemesi için Ripple İşlem Protokolü (RTXP) adı verilen bir çerçeve ve bir dizi kural sağlar, böylece işlemlerdeki tıkanıklıklar azaltılır.
Ripple (XRP) son 24 saatte %5.70 yükselerek yaklaşık 7.4 TL’den işlem görüyor. XRP’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi de %63 artış gösterdi. Ripple’daki dikkati çeken bu yükselişin nedeni ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), tarihler 2020 yılını gösterdiğinde Ripple aleyhine açtığı davaya ilişkin son günlerdeki gelişmeler neden olmuş olabilir. Şöyle ki SEC ve Ripple, geçtiğimiz günlerde söz konusu davaya ilişkin önergelerini sundu. Hem SEC hem de Ripple, New York Güney Bölgesi ABD Bölge Yargıcı Analisa Torres'ten, tam bir duruşma yerine tarafların beyanlarına ve kanıtlarına dayanan bir şekilde özet karar vermesini istedi. Bununla birlikte önceki gün Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nda (CFTC) komisyon üyesi olarak görev yapan Amerikalı avukat Caroline D. Pham’ın yakın zamanda paylaştığı bir Tweet’inde Ripple CEO’su Brad Garlinghouse ile bir görüşme yaptığını açıkladı. Tüm bu gelişmelerin XRP fiyatına olumlu etki etmiş olabileceği düşünülebilir.