Sabit Koin Hakimiyetinde Son Durum-banner-imageAraştırma

Sabit Koin Hakimiyetinde Son Durum

Sabit koinler bir değer üzerine endekslenmiş dijital varlıklardır. Kripto para ekosistemindeki dijital varlıkların fiyat dalgalanmalarından etkilenmemek amacıyla genellikle itibari para birimlerine endekslenen bu varlıkların çeşitli türleri bulunmaktadır. Bu konudaki detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Sabit Koinler: Blokzincir Üzerindeki İtibari Birimler” yazımızı okuyabilirsiniz.

Kripto para ekosisteminde yer alan en büyük sabit koin projeleri ve 19 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla bu projelerin toplam piyasa değerleri şu şekildedir (Değerler Yaklaşıktır.):

  • Tether (USDT) - 68 Milyar USD

  • USD Coin (USDC) - 53 Milyar USD

  • Binance USD (BUSD) - 19 Milyar USD

  • Dai (DAI) - 7 Milyar USD

Resim1.png

Kaynak: coingecko

2022 yılının ilk günlerinde piyasa değeri bakımından yaklaşık 79 milyar USD seviyelerinde bulunan USDT, nisan ayı içerisinde 83 Milyar USD piyasa değerini geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Mayıs ayının ortalarından itibaren düşüşe başlayan USDT’nin piyasa değeri, 65 milyar USD seviyelerine kadar geri çekilmiştir. Bu düşüş esnasında ise uzun süredir sabit koinler arasındaki gücünü artıran USDC, 48 milyar USD piyasa değerinden 56 milyar USD piyasa değerine kadar yükselmiştir. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere, 2022 yılının başından beri USDT ve USDC’nin piyasa değerleri arasında bir ters negatif korelasyon bulunmaktadır. Bu da iki sabit koinin arasındaki rekabeti gösteren önemli bir göstergedir. 2023.

Resim2.png