Sabit Koinler: Blokzincir Üzerindeki İtibari Birimler
Sabit kripto paralar, bir değer üzerine endekslenmiş birimlerdir. Kripto paraların fiyat dalgalanmalarının çok yüksek olması ile dijital varlık yatırımcılarının sabit ve alıştıkları bir değer saklama ihtiyacının ürünü olarak ortaya çıkmışlardır.
Sabit Koinlerin Kısa Tarihi
Kripto paraların gerçekleştiği işlemler geçmişte kripto-kripto para birimleri ile gerçekleşmekteydi ve USD işlem çiftleri oldukça azdı. USD işlem çiftlerinin kullanılabilmesi için gerekli banka hesaplarının oluşturulması, kullanılması bireyler ve şirketler nezdinde problemler yaratabiliyordu. İlk ortaya çıkan sabit koinlerin birçoğu, kripto para birimlerinin teminat olarak kullanılması ile projelendirilmişti. Finansal piyasalarda fonlar tarafından her zaman en güvenli limanlar tercih edilir. Bu sebeple ortaya çıkan varlığın değerini koruması da önemlidir. Değişken fiyata sahip kripto varlıkların teminat gösterildiği projeler bu sebeple geçmişte çok başarılı olamamıştır. Tether firması bu akımın aksine banka hesaplarında dolar teminatı tutarak piyasanın güvenini kazanmıştır ve banka hesaplarında itibari para teminatı ile hareket eden diğer projelerin doğmasına öncülük etmiştir.
Sabit Koinlerin Türleri
-Varlık Teminatlı Sabit Koinler: Teminat gösterilen rezervin itibari para, değerli metal, menkul değerler gibi araçlara sabitlenmesi ile oluşturulan koinlerdir. Örnekleri arasında USDT, BUSD, HUSD, USDC, GUSD bulunmaktadır.
-Kripto Para Teminatlı Sabit Koinler: Teminat gösterilen rezervin bir ya da birden çok kripto paraya sabitlenmesi ile oluşturulan koinlerdir. Bu tip koinlerde rezerv ile fiyatı sabitlenen araç birbirinden farklıdır. Örneğin DAI projesinde kullanıcılar Ethereum teminat göstererek Ethereum’un anlık değerinin USD cinsinden karşılığı kadar DAI alabilirler.
-Protokol Teminatlı Sabit Koinler: Bu tip Koinlerde rezerv bulunmamaktadır. Cüzdan adreslerinde bulunan varlık sayısı belirlenen periyotlarda değişkenlik göstererek hedeflenen aracın fiyatına denklik sağlanmaktadır. Örneğin X koinin birim değerinin 10 cent olduğu senaryoda , X Koinin birim değeri 5 cent fiyatına gerilediğinde cüzdanlarda bulunan varlıkların sayısı iki katına çıkarak cüzdanlarda yer alan varlıkların toplam değeri değişmez ancak hedeflenen araç fiyatına denk hale getirilir.