SEC Komisyon Üyeleri Peirce ve Uyeda, SEC'nin NFT Yaptırım Kararına Karşı Çıktı

İki komisyon üyesi, SEC’nin ilk NFT davasını ele alışına ilişkin endişelerini dile getiren bir kamuoyu açıklaması yayınladı. SEC Komisyon Üyeleri Hester Peirce ve Mark T. Uyeda, Komisyon'un Impact Theory'ye karşı yürüttüğü yaptırım eylemini ele alma konusundaki anlaşmazlıklarını dile getirdiler.

Komisyon Üyeleri, 28 Ağustos 2023 tarihli açıklamada, belirli bir işlemin yatırım sözleşmesi teşkil edip etmediğini belirlemek için kullanılan bir test olan Howey analizinin uygulanmasına karşı olduklarını ifade etti. Tartışmalı nokta, SEC'nin NFT'leri yatırım sözleşmeleri olarak sınıflandırması ve böylece Impact Theory'yi kayıtsız bir menkul kıymet arzında bulunmakla suçlamasında yatıyor. Medya şirketi, değer artışı vaat ederek yaklaşık 30 milyon USD’lik NFT satmış ve bu hareket SEC’de endişelere yol açmıştı. Nitekim SEC, Los Angeles merkezli Impact Theory şirketini, 2021'de düzenlediği NFT satışlarını kayıtsız kripto varlık menkul kıymeti teklifi olarak yaptığı iddiasıyla suçladı.

Howey testi nedir?

Howey testi dahilinde bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını anlamak için aşağıdaki özelliklere sahip olup olmadığına bakılıyor:

Para karşılığında mı elde edilebildi?

Yatırımdan kar elde edilmesi mi umuluyor?

Yatırım bir şirkete/girişime mi yapıldı?

Kar bir üçüncü taraf veya müteşebbisin çabaları kaynaklı mı?