SEC ve Ripple Arasındaki Davada Son Durum Ne?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), tarihler Aralık 2020’yi gösterdiğinde ABD merkezli teknoloji şirketi Ripple'a karşı, şirketin XRP satışlarıyla ilgili bir yasal işlem başlatmıştı. SEC, açtığı davada XRP'nin kayıtsız bir menkul kıymet olduğunu öne sürdü. 3 yıldır devam eden davada Ripple kısmı bir zafer kazandı. New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Analisa Torres XRP’nin bir menkul kıymet olmadığına hükmetti. Nitekim Torres, Ripple'ın kripto para birimi XRP'yi borsalarda satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediği kararına vardı. Yargıç kurumsal taraftaki satışları ise menkul kıymet olarak nitelendirdi.

Cointelegraph’ın ulaştığı mahkeme belgelerinde; Yargıç Torres, “Ripple’ın Programatik Satışları, diğer dağıtımlar ve Larsen ile Garlinghouse’un XRP satışları yatırım sözleşmesi teşkil etmiyor” ifadesi yer alıyor. Yargıç Torres’in Ripple Labs'in yerel token'ının bir menkul kıymet olmadığını açıklamasının ardından kripto para piyasasında yükseliş gerçekleşti.

Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, mahkemenin XRP ile ilgili verdiği kararın ardından Twitter’da şunları paylaştı:

"Aralık 2020'de hukukun doğru tarafında olduğumuzu ve tarihin de doğru tarafında olacağımızı söyledik. ABD'deki tüm kripto inovasyonları için geçerli olan bu kararın alınmasında yardımcı olan herkese teşekkür ederiz. Daha fazlası gelecek, parti planlamasına başlayalım."

Ripple'ın hukuk şefi Stuart Alderoty de konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada “Bugün büyük bir kazanç elde edildi. XRP, kanunen bir menkul kıymet değildir. Ayrıca borsada yapılan satışlar da bir menkul kıymet değildir. Yöneticiler tarafından yapılan satışlar menkul kıymet değildir. Diğer XRP dağıtımları da menkul kıymet değildir. Mahkemenin bir yatırım sözleşmesi oluşturduğuna dair tespit ettiği tek şey, geçmişte kurumsal müşterilere doğrudan yapılan XRP satışlarıdır. Mahkemenin kararına göre bu kurumsal satışlarla ilgili daha fazla dava açılabilir" ifadelerini kullandı.