ABD’de Silicon Valley Bank’in (SVB) iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri olarak dikkati çekti. SVB'nin çöküşü ABD ve Avrupa'da piyasaları olumsuz etkiledi. Kripto para piyasasındaki en büyük ikinci sabit koin olan Circle’ın ihraç ettiği USDC de iflas eden Silicon Valley Bank’tan gördüğü zarar nedeniyle değer kaybına uğrayarak 11 Mart tarihinde 0,85 USD seviyelerine kadar geriledi.
USDC ihraççısı Circle’ın 3,3 milyar USD’lik varlığını Silicon Valley Bank'ten (SVB) çekemediğini açıklamasının hemen ardından USD Coin (USDC) fiat para birimi olan USD ile pegini kaybetti.
Circle'ın Baş Strateji Sorumlusu ve Küresel Politika Başkanı Dante Disparte, konuya ilişkin yaptığı ilk açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Silvergate'te olduğu gibi, ekiplerimiz bankaların maruz kalabileceği riskleri sınırlamak için hızla çalıştılar. Buna SVB'nin FDIC tarafından kayyuma devredilmesinden önce yapılan bir havale talebi de dahil. Geriye 3.3 milyar USD’lik bir nakit riski kalıyor, ancak eyalet ve Federal düzenleyici kılavuzları takip ediyoruz."
ABD’nin en büyük 20 bankası arasında yer aldığı belirtilen, Lehman Brothers’dan sonra ABD’de batan en büyük 2. Banka olarak kayıtlara geçen Silicon Valley Bank’ın iflas etmesi daha çok bankacılık ve teknoloji hisselerini olumsuz yönde etkiledi. SVB’nin iflası kripto para ekosisteminde de Circle’ı zor durumda bıraktı. Zira Circle, USD Coin’i (USDC) destekleyen rezervlerin bir kısmının Silicon Valley Bank'ta tutulduğunu açıkladı. Circle’dan gelen açıklamada USDC'nin "normal şekilde çalışmaya devam ettiği" ve şirketin Silicon Valley Bank mevduat sahiplerine ne olacağı konusunda netlik beklediğini aktardı.
Circle, 11 Mart Cumartesi günü yayınladığı bir blog yazısında, Kaliforniyalı düzenleyicilerin 10 Mart'ta kapattığı ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) kontrolü altına aldığı Silicon Valley Bank'ın (SVB) "klasik" bir banka operasyonunun kurbanı olduğunu açıkladı. Blog yazısında şu ifadeler yer aldı:
"SVB, itfa talebini karşılamak için uzun vadeli varlıkları satmak zorunda kaldığı bir duruma yol açan önemli kayıplar yaşadı. Bu varlıkların ödeme süresi kısa vadeli bir likidite sıkışıklığına yol açarak FDIC'nin dün bankayı yönetmek üzere devreye girmesine neden oldu. SVB'nin kaderi bu hafta sonu FDIC tarafından belirlenecek ve umuyoruz ki müşterilerin varlıklarını %100 koruyacak bir çözüm bulacaklardır."
Daha sonra Circle, SVB'nin çöküşünün USDC rezervleri üzerindeki etkisinden bahsederek USDC'nin %77'sinin (32.4 milyar USD) süper güvenli ABD Hazine Bonoları ve %23'ünün (9.7 milyar USD) BNY Mellon (5.4 milyar USD), Customers Bank (1 milyar USD) ve SVB'de (3.3 milyar USD) tutulan nakit ile teminatlandırıldığına işaret etti. Bu da toplam tutarın %7,1’ine denk gelmektedir.
Açıklamada buna ek olarak “Özellikle, USDC şu anda %77 oranında (32,4 milyar USD) ABD Hazine Bonoları (üç ay veya daha kısa vadeli) ve %23 oranında (9,7 milyar USD) SVB'nin sadece bir tanesi olduğu çeşitli kurumlarda tutulan nakit ile teminatlandırılmıştır. ABD Hazine Bonoları dünyadaki en likit varlıklardır ve ABD hükümetinin doğrudan yükümlülükleridir. Geriye kalan %23'lük kısım (9,7 milyar USD) nakittir. Geçen hafta banka riskini azaltmak için harekete geçtik ve 5.4 milyar USD’yi dünyanın en büyük ve en istikrarlı finans kuruluşlarından biri olan, bilançosunun gücü ve saklama kuruluşu olarak bilinen BNY Mellon'a yatırdık. USDC'nin nakit rezervlerinin 3.3 milyar doları SVB'de kalmaya devam ediyor. Perşembe günü itibarıyla bu fonların diğer bankacılık ortaklarına transferini başlattık. Cuma günü mesai bitimi itibarıyla bu transferler henüz tamamlanmamış olsa da, FDIC'nin SVB'nin durumunu yönettiğine güveniyoruz ve bu fonları almaya hazırız. USDC rezervlerinin 1 milyar USD’lik kısmı Customers Bank'ta tutuluyor ve Circle, USDC için Signature Bank'ta işlem ve uzlaştırma hesapları tutuyor. Her ikisi de dijital varlık endüstrisi için önemli bankalardır. USDC'nin Silvergate'e hiçbir etkisi yoktur. Banka kapanmadan önce USDC ile işlem mutabakatını desteklemek için sınırlı rezervleri transfer etmiştik." ifadeleri kullanıldı.
“ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun SVB için bir alıcı bulmasını bekliyoruz”
Circle ayrıca, FDIC'nin Circle'ın SVB'de tutulan 3,3 milyar USD’sini aldığından emin olmasını ve SVB için bir alıcı bulmasını beklediğini belirterek, SVB'nin mevduat sahiplerine geri dönüşlerin biraz zaman alabileceğine ("FDIC IOU'ları yayınlarken") ve herhangi bir "eksiklik" olması durumunda, USDC sahiplerinin kaybetmemelerini sağlamak için "kurumsal kaynakları" kullanacağına dikkati çekti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Böyle bir durumda Circle, saklı değerli para aktarımı yönetmeliği kapsamında yasaların gerektirdiği şekilde USDC'nin arkasında duracak ve gerekirse dış sermaye de dahil olmak üzere kurumsal kaynakları kullanarak herhangi bir açığı kapatacaktır."
Circle’dan gelen son açıklamada ise Silicon Valley Bank’te tutulan 3,3 milyar USD tutarındaki USD Coin (USDC) rezerv mevduatının, ABD'de pazartesi günü bankalar açıldığında tamamen geri alınacağını belirtildi. Söz konusu açıklamada, 3,3 milyar USD’nin toplam USDC rezervinin yaklaşık %8'ini oluşturduğu belirtildi. Circle ayrıca, 13 Mart 2023 Pazartesi gününden itibaren müşteriler için otomatik USDC basımı ve itfasının gerçekleşeceği New Jersey merkezli Cross River Bank ile yeni ortaklığını duyurdu.
ABD Boston merkezli USDC sabit koin ihraççısı Circle geçtiğimiz hafta içinde yaptığı açıklamada da iflas eden bir diğer banka olan Silvergate'te tutulan USDC rezerv mevduatlarının "küçük bir yüzdesini" diğer bankacılık ortaklarına taşıdığını belirtmişti.
Tether CEO'su Paolo Ardoino, sabit koin ihraççısı Paxos ve bazı global kripto varlık platformları ard arda açıklama yaparak Silicon Valley Bank’la herhangi bir ilişkilerinin olmadığını belirtti.
Ripple CEO’su Garlinghouse: Ripple SVB’ye bir miktar maruz kaldı
Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Ripple'ın bir bankacılık ortağı olarak SVB'ye bir miktar maruz kaldığını ve nakit bakiyesinin bir kısmını elinde tuttuğunu açıkladı. Garlinhouse bununla birlikte yatırımcılara, USD'lerinin çoğunu daha geniş bir banka ortakları ağında tuttukları için şirketin günlük işlerinde herhangi bir kesinti olmayacağı konusunda güvence verdi.
Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’dan da açıklama geldi
Kaliforniya Valisi Gavin Newsom 11 Mart Cumartesi günü yaptığı açıklamada Beyaz Saray ve ABD Hazine Bakanlığı ile iletişim halinde olduğunu belirterek, "Herkes FDIC (Federal Mevduat Sigorta Kurumu) ile birlikte durumu mümkün olduğunca çabuk istikrara kavuşturmak, işleri, insanların geçim kaynaklarını ve ekonomimiz için bir çadır direği görevi gören tüm inovasyon ekosistemini korumak için çalışıyor" dedi.
ABD’deki kriz İngiltere’ye de bulaştı
The Guardian’ın haberine göre SVB'nin yan biriminin iflas ilan etmeye hazırlandığı İngiltere'de yaklaşık 180 teknoloji şirketinin liderleri İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ı krize müdahale etmeye çağırdı. Yeni kurulan ve devlet tarafından yönetilen Santa Clara Mevduat Sigorta Ulusal Bankası ya da DINBSC adlı SVB kuruluşu, tahminen 8.500 SVB çalışanına 45 günlük iş teklif eden bir mektup gönderdi ve ardından işten çıkarılacaklarını bildirdi. İngiltere hükümeti, İngiliz teknoloji şirketlerinin, Silikon Vadisi Bankası'nın iflasından olumsuz etkilenmemesi için yoğun çaba harcadığını açıkladı. ABD'nin kayyum atadığı Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) İngiltere iştiraki olan olan Silicon Valley Bank UK'yi, HSBC 1 Sterlin'e satın aldı. HSBC CEO'su Noel Quinn konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu satın alma, Birleşik Krallık'taki işimiz için mükemmel stratejik bir anlam ifade ediyor" dedi.
İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, da yaptığı açıklamada hükümetin ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) satın almayı onayladığını belirterek, "Bu adım müşterilerin mevduatlarının vergi mükelleflerine yük olmadan korunmasını ve normal şekilde kullanılabilmesini sağlama alıyor. Bu kadar kısa sürede çözüme ulaşabilmekten memnunum" şeklinde değerlendirmede bulundu. Zor durumdaki bankanın sembolik bir fiyata (1 sterlin) satışının, Jeremy Hunt'ın tercih ettiği bir seçim olarak belirtiliyor.
Signature Bank’e de kayyum atandı
ABD’de Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandığı belirtildi. New York Finansal Hizmetler Departmanından (DFS) yapılan açıklamada, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından mevduat sahiplerini korumak için Signature Bank'a kayyum atandığı duyuruldu.
New York Mali Hizmetler Departmanı Müfettişi Adrianne Harris bu gelişmenin mevduat sahiplerini korumaya yönelik olduğunu belirtti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, FED Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg, SVB ve Signature Bank'a ilişkin ortak açıklamada bulundu. Mevduat başına 250.000 USD olan devlet garantisi dün problemli görünen bankalardaki mevduatlar için sınırsız hale getirildi.
Halkın bankacılık sistemine olan güvenini güçlendirerek ABD ekonomisini korumaya yönelik kararlı adımlar atıldığı vurgulanan söz konusu açıklamada özetle şu değerlendirmeler yer aldı:
"Bu adım, ABD bankacılık sisteminin, güçlü ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik edecek şekilde mevduatları koruma ve hanehalkları ile işletmelerin krediye erişimini sağlama yönündeki hayati rollerini yerine getirmeye devam etmesini sağlayacak. Mudiler, 13 Mart Pazartesi gününden itibaren paralarının tamamına erişebilecekler. SVB kararıyla ilgili hiçbir kayıp, vergi mükellefleri tarafından karşılanmayacak… Eyalet otoritesi tarafından kapatılan Signature Bank için de benzer bir sistemik risk durumunu duyuruyoruz…"
FED’den uygun mevduat kurumlarına ek fon desteği gelecek
Bununla birlikte FED’den bir açıklama daha yapıldı. Söz konusu açıklamada uygun mevduat kurumlarına sağlanacak ek finansmanın bankacılık sisteminin mevduatları koruma kapasitesini güçlendireceği ve ekonomiye sürekli para ile kredi sağlanmasına imkan verileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca "FED, ortaya çıkabilecek herhangi bir likidite baskısını ele almaya hazır" ifadesi yer aldı.
Yararlanılan Kaynaklar: Reuters, The Guardian, CNN, Wall Street Journal, Bloomberg, Euronews, Cryptoglobe, CNBC, BBC, AA