Spot Bitcoin ETF Onayının Kripto Piyasasına Olası Etkileri-banner-imageAraştırma

Spot Bitcoin ETF Onayının Kripto Piyasasına Olası Etkileri

Yaklaşık 1,5 yıldır içerisinde bulunduğumuz ayı piyasası sebebi ile kripto paralar geçtiğimiz senenin ortalarından itibaren bir düşüş yaşıyordu. Gün geçtikçe azalan volitilite, hacimlerde yaşanan düşüşler piyasanın motonluk kıskacına girmesine sebep oldu. Likidite düşüklüğü ve yeni para girişinin azalması ile birlikte etkilenen projeler piyasayı canlandıracak yeni gelişmelerin azalmasını beraberinde getirdi.

Ancak son 3 aydır spot Bitcoin ETF'lerine yönelik yaşanan gelişmeler sektörün yüzüne tekrardan kan gitmesine neden oldu. Piyasada volatilite yaratacak haber akışının oluşmasıyla birlikte yeni fiyat hareketlerinin doğmasını sağladı. Gözler 2024 yılında gerçekleşecek halving'e çevrilmişken, dünyanın en yüksek fonunu yöneten şirket olan BlackRock'ın spot Bitcoin ETF başvurusunda bulunması tüm metrikleri değiştirdi.

ETF onayı Bitcoin'e kurumsal yatırımcıların kapısını açacak bir gelişme olsa da ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) yalnızca vadeli Bitcoin ETF'lerini onaylaması ancak spot ETF'leri sürekli olarak ya red ya da erteleme kararına mahkum bırakması sebebi ile bu noktada ilerleme kaydedilemiyordu. BlackRock'ın oyuna dahil olması sürecin yeniden şekilleneceğine, SEC'nin tutumunun değişeceğine yönelik bir inanç oluşmasını sağladı. Nitekim yaşanan gelişmeler tutumun kökten olmasa da daha önce tecrübe edilmemiş şekilde değiştini gösterdi. SEC başvurular konusunda firmalara direkt red ya da erteleme kararında bulunmak yerine düzenleme ve geliştirme yönlendirmelerinde bulunarak ilk ılımlı adımı atmış oldu.

SEC'nin kripto para piyasalarına yaklaşımı her ne kadar katı ve kısıtlayıcı olsa da BlackRock'ın spot Bitcoin ETF başvurusundan sonra yaşanan sektörel ancak konudan bağımsız gelişmeler de onayın geleceğine yönelik inancı güçlendirdi. Ripple ile sürdürülen davanın SEC aleyhinde sonuçlanması ilk kıvılcım niteliğinde yaşanan gelişmeydi. Diğer yandan dünyada elinde en fazla Bitcoin bulunduran şirketlerden biri olan GrayScale'in SEC ile olan davasında, hükumet kurumu kendi aleyhinde sonuçlanan davanın kararına itiraz etmeyeceğini duyurması ile birlikte piyasalarda ciddi bir soru işareti oluşmaya başladı. Acaba onay gerçekten gelecek mi?

Amerika'daki davalar sürerken piyasalarda yaşanan birkaç gelişme de fiyat manipülasyonlarına sebep olduğu gibi sektörün hareketlenmesini de sağladı. İlk olarak Cointelegraph'ın yayınladığı spot Bitcoin ETF'inin onaylandığına dair yalan haber fiyatın birden 30 bin doların üzerine çıkmasına sebep oldu. Bu durum yatırımcılara Bitcoin'in yükselmek için hazırda beklediğini gösterir nitelikteydi. Akabinde ise BlackRock'ın spot Bitcoin ETF'inin NasDaq'ın takas işlemlerini gerçekleştiren DTCC'de listelendiğine yönelik haberler bir önce yalan haberin yarattığı olumsuz etkiyi kaldırarak tekrardan bir yükseliş yaşanmasına neden oldu. Bu durum tekrar ve tekrar piyasaların halving dışında yükselmek için bir bahane arayışı içerisinde olduğunu gözler önüne serdi.

Onay gelirse neler olabilir?

CryptoQuant yaptığı araştırma spot Bitcoin onayının olası sonuçları hakkında yorum yapmamızı sağlayacak bazı veriler ortaya koydu. Geçtiğimiz boğa sezonlarında piyasaya giren paranın Bitcoin fiyatındaki etkisi göz önüne alınarak hazırlanan raporda her 1 doların 3 ila 5 dolar arasında bir değere karşılık geldiği gözlemlendi.

Spot Bitcoin ETF onayı sonrasında her şirket sadece %1 yatırım yaparsa...

Araştırma başvuruda bulunan şirketlerin ellerinde bulunan varlıkların %1'i ile Bitcoin'e yatırım yapmalarının doğurabileceği sonuçlardan yola çıkarak ortalama 150 milyar dolarlık bir paranın piyasaya girebileceğini ön görüyor. Bu durum da bir önceki hesaplama denkleme dahil edildiğinde ortaya 450 milyar dolarlık bir değer çıkmasına neden oluyor. Ciddi miktarda yaşanabilecek bu değer artışının fiyatı 50 bin ila 73 bin dolara kadar yükseltebileceği ön görülüyor.

Bitcoin piyasa değeri 1 trilyon dolar olabilir

Yaşanması ön görülen bu değer artışı Bitcoin'in mevcut piyasa değeri de üzerine eklendiğinde Bitcoin'in 1 trilyon dolar gibi bir piyasa değerine sahip olabileceğini iddia ediyor. Bu durumda altcoinlerin piyasa değerleri ve yaşanabilecek hype ile birlikte olumlu fiyat hareketleri toplam piyasa değerinin ciddi seviyelere ulaşmasını sağlayabilir.