Suudi Arabistan’da CBDC Çalışmaları Devam Ediyor

Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA) Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC'ler) ile ilgili bir çalışma yürütüyor. SAMA bu projeyle birlikte yerel bankalar ve FinTech'lerle iş birliği içinde yerel veya ulusal toptan CBDC'lerin potansiyel kullanımlarını daha iyi anlamayı amaçlıyor.

SAMA, Cryptopolitan’ın haberine göre CBDC'nin imkânlarını ve potansiyelini keşfetmeye olan bağlılığının bir parçası olarak CBDC tabanlı bir ödeme çözümünün sunabileceği ekonomik yansımalara, pazara hazır olma durumuna, hızlı ve güvenilir uygulamalara odaklanan bir araştırma misyonu başlattı. SAMA, bu bağlamda CBDC yolculuğunu ilerletmeden önce politik yasal ve düzenleyici hususları kapsamlı bir şekilde değerlendiriyor.

Nitekim SAMA, CBDC'nin ülkede uygulanıp uygulanmayacağına henüz tam olarak karar vermemiş olsa da, uygulamanın hem avantajlarını hem de olası risklerini aktif olarak inceliyor. Suudi Arabistan Maliye Bakanı Mohammed Al Jadaan, 2023 Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada CBDC'lerin gizlilik sorunları yaratabileceğini; ancak yine de gelişmekte olan ülkeler için değerli araçlar olduğunu belirtmişti.