Tap to Earn Ekosisteminde Öne Çıkan Projeler-banner-imageAraştırma

Tap to Earn Ekosisteminde Öne Çıkan Projeler

Kripto para ekosisteminde ilginin kayacağı noktayı ön görmek pek mümkün olmadığı gibi bu ilginin kalıcılığı da aynı şekilde belirsizliğini koruyor. Bu, ekosistemin karakterini oluşturan durumlar arasında en güçlü yönlerden biri olarak ele alınabilir.

Kripto para piyasalarında kullanıcılar bu ekosistemin içerisinde yalnızca yatırım yaparak yer almıyor. Özellikle kripto paraların en çok popüler olduğu, boğa sezonu dediğimiz sezonların yaşandığı dönemlerde genelde kripto okur yazarlığı düşük olan kesmin yüzdesinin artmasına şahit olunuyor. İşte bu etki bizlere oluşan yeni trendler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.

Özellikle 2017 yılından bu yana birçok farklı trend piyasaları etkisi altına almış ve likiditenin akacağı yönü şekillendirmiştir. Trendler arkasında bir sebep barındırdığı gibi yalnızca eğilimlerin ve davranışların sonucundan ibaret de olabilmektedir. Ekosistemin son günlerdeki trendi ve çılgınlığı ise tartışmasın tap-to-earn yani dokundukça kazan oyunlardır.

Tap-to-earn oyunları yoğunlukla TON ekosistemi etrafında şekillenmektedir. Telegram'ın cüzdan entegrasyonu sonrasında kripto varlıkları mevcut kullanıcı ağına hızlıca entegre etmesi, oldukça kolay bir arayüz ve hızlı ulaşılabilirlik ile içerisinde yer vermesi tüm bu sürecin şekillenmesinde ve ivmelenmesinde etkili olmuştur. Telegram sahip olduğu milyonlarca kullanıcısına kripto varlıkları temel özelliklerinin arasında yer vererek ulaştırmayı başarmıştır.

Bu noktada öne çıkan TON ekosistemi ile kullanıcılar, Telegram üzerinden gerçekleştirecekleri tüm aksiyonları TON ağı kapsamında gerçekleştirebilmektedirler. Bu sebeple birçok proje ve oyun TON üzerinde kurularak bu sürecin bir parçası haline gelmiştir.

Süreç notcoin isimli oyunun ardından öyle evrildi ki, sürecin kendisi yüz milyonlarca kullanıcıya sahip olan oyunların oluşmasını beraberinde getirdi. Akabinde çıkan ve kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşarak dünyadaki insanları etkisi altına alan oyunlar, anaakımda da yanı uyandırdı.

Kullanıcılara basit görevler ile henüz var olmayan ancak var olacağının vaadi ve airdrop ihtimali çerçevesinde teşvik eden bu oyunlar, gerek bu görevler sayesinde gerekse de kullanıcıların daha fazla puan/token toplama istekleri sebebi ile yüz milyonlarca kullanıcıya, takipçiye ve izlenemlere ulaşmalarını sağlıyor.

Bu noktada öne çıkan projeler arasında ise birkaç farklı oyun yer alıyor.

Hamster Kombat:

Oyuna bir CEO olarak başlarken, mevcut özellikleri geliştirerek getirinizi artırıyor ve çıktığınız bu serüvende daha iyi bir CEO olmaya çalışıyorsunuz. Görevleri tamamladıkça puanınız artıyor ve kendinizi geliştirme noktasında ileriye gidiyorsunuz.

İşte tüm bu yapı Hamster Kombat'ın sosyal medya hesaplarının milyonlara, kullanıcı sayısının ise yüz milyonlara ulaşmasını sağladı. Kripto varlık ekosisteminin içerisinde ya da dışarısındaki neredeyse büyük bir kesmi etkisi altına alarak ülkelerin politik yapılarına bir tehdit olabileceği dahi tartışma konusu haline geldi.

Blum:

Basit şekilde belli saat aralıklarında görevleri gerçekleştirmekten ibaret olan Blum, yine ciddi şekilde kullanıcıya sahip oyunlar arasında yer alıyor. Tıpkı listedeki diğer projeler gibi başlangıç noktasında bir oyun olsa da ulaşmayı hedeflediği nokta anlamında dikkat çekiyor.

Blum bir cüzdan hatta platform olmayı hedefleyen, gelecek vizyonu çok farklı bir proje olarak kendini konumlandırıyor. Oyun üzerinden elde ettiği kitleyi ve etkiyi evrilterek yoluna devam etmeyi hedefliyor.

Catizen:

Basit yapısı ve farklı mekaniği ile öne çıkan oyunlardan bir tanesi olan Catizen de aslında yine listedeki diğer projeler gibi TON ekosistemini ve özelliklerini sonuna kadar süreçlerine entegre ederek oyuncuların etkileşimini ciddi şekilde artıyor.

Tüm bu oyunlar yalnızca kitle toplamak, puan toplatmaktan ibaret değiller. TON ekosistemini ve görev sistemlerini kullanarak birçok projeyi, ağı ve sistemi kullandırtma noktasında etkili işler çıkartılıyor. Bu noktada Catizen de öne çıkan projeler arasında yer alıyor.

Yescoin ve Tapswap:

Serüvenin atası olarak değerlendirilebilecek notcoin'e en çok benzerlik gösteren bu iki oyun yine ciddi miktarda sahip oldukları kullanıcı sayısı ile öne çıkıyor. Basit yapıları sebebi ile dikkat çekiyor ve okur yazarlığı düşük kitlelerin dahi sürecin içerisinde yer almasına olanak tanımaları sebebi ile son dönemin trend'i olmayı başarıyor.

PixelTap:

Rekabetçi yapısı sebebi ile tap-to-earn mekanizmasına farklı bir soluk kazandıran Pixelverse üzerinde kullanıcılar tıpkı diğerleri gibi görevleri yerine getirerek ilerlemenin yanısıra farklı oyuncular ile etkileşime geçerek de ilerleme kaydedebiliyor. Rekabetçi yapısı ile dikkat çeken Pixel, trend projeler arasında yer alıyor.

Binlerce farklı benzer proje, farklı miktardaki kitlelere ulaşarak faliyetlerini bir yandan sürdürse de en çok öne çıkan projeler arasında yer alanlar arkalarında bulunan yatırımcılar ve borsa destekleri sebebi ile ayrışıyor. Airdrop'ların ne zaman gerçekleşeceği, bu serüvenin ne kadar süreci net olmasa da milyonlarca kişi her gün bu oyunları oynayarak kazanç elde etme umudunu sürdürmeye devam ediyor.