Tayland Merkez Bankası Dijital Baht Planlarını Anlattı

Tayland Merkez Bankası (BOT), geçtiğimiz günlerde sabit koin düzenleme politikası hakkında bir açıklama yayınladı.

BOT, sabit koinleri ikiye ayırdı;

  • Baht Destekli Sabit Koinler: Değeri Baht'a sabitleyerek fiyat oynaklığını en aza indirgemek için tasarlanmış ve bir ödeme aracı olarak kullanılması amaçlanan kripto para birimleri olan bu tür sabit koinler, 2017 Ödeme Sistemleri Yasası uyarınca elektronik para (e-Para) olarak sınıflandırılabilir. Baht destekli sabit koinleri içeren hizmetler sunmak isteyenlerin, herhangi bir işleme başlamadan önce değerlendirilmek üzere BOT'a danışmaları gerekmektedir. Bu politika, Birleşik Krallık, Singapur ve Japonya gibi birçok ülkedeki düzenleyici yönergelerle uyumludur.
  • Diğer Sabit Koin Türleri: Yasadışı olmayan döviz destekli sabit koinler, varlık destekli sabit koinler ve algoritmik sabit koinler de dahil olmak üzere, düzenleyici, yönergeleri uygun şekilde değerlendirmeden önce yorum ve geri bildirim almaya açıktır.

BOT, ülkenin 2017 Ödeme Sistemleri Yasasındaki terminolojiye uygun olarak, günlük kullanıma yönelik “e-Para” amaçlı sabit koinlere çağrıda bulunuyor. Baht destekli bir sabit koin teklif etmek isteyen herkesin, BOT’dan izin istemesi gerektiğini de belirtiyor. Açıklamada BOT, Birleşik Krallık, Singapur ve Japonya'ya atıfta bulunarak bu politikanın uluslararası standartlarla uyumlu olduğunu da vurguluyor. İkinci tür hakkında çok daha az şey söyleyen BOT, varlığa dayalı sabit koinler, algoritmik sabit koinler ve döviz destekli sabit koinleri içeren geniş bir kategori olduğunu belirtti.

Banka ayrıca, genel halkın ihtiyaçlarını karşılamak, iş sektöründe hizmet verimliliğini artırmak ve finansal hizmetlere erişimi artırmak için şu anda bir Perakende Merkez Bankası Dijital Para Birimi geliştirdiğini de sözlerine ekledi. Bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC), bankanın uzun süredir devam eden bir tutkusu olduğunu belirten BOT, geçen yaz böyle bir durumun yakında hazır olacağını duyurmuştu. Ayrıca, bankanın halihazırda tüm hızıyla devam eden bir blokzincir projesi de var. Geçtiğimiz Haziran ayında BOT, Hong Kong Para Otoritesi ile ortaklık yoluyla, Project Inthanon-LionRock adlı sınır ötesi bir blokzincir ödeme sistemi için bir prototip oluşturduğunu duyurdu. Proje, Hong Kong ve Tayland'daki bankaların akıllı sözleşmeler yoluyla birbirlerine para göndermesine olanak sağlıyor.

Sadece finansal hizmetlerde değil, aynı zamanda kripto ile Tayland turizmini de tanıtmak isteyen Tayland Turizm Otoritesi (TAT) yöneticisi Yuthasak Supasorn, geçen ay Bangkok Post'a verdiği bir demeçte, şu şekilde bir yorumda bulundu:

“Tesla'nın kurucusu ve bir kripto influenceri olan Elon Musk bile Tayland'ı ziyaret etmekle ilgilenebilir.”