Terra (LUNA) Neden Düştü?- 14.09.2022

Terra, Güney Kore menşeli blokzincir şirketi Terraform Labs tarafından 2019 yılında piyasaya sürülmüş bir blokzincir protokolüdür. LUNA bir süre sonra kripto para ekosisteminde, birçok yatırımcı tarafından güvenilen ve piyasa değeri açısından en büyük ilk 10 proje arasında yer almayı başarmıştı.

LUNA’nın yanında bir de 1 ABD dolarına endeksli olması gereken algoritmik sabit koin UST yer aldı. USDT ve USDC ardında her bir kripto para karşılığında 1 ABD doları rezerv olarak tuttuğunu taahhüt ederken, UST’nin değeri LUNA ekosisteminin kendisinden geliyordu. Bu değer mekanizmasını kısaca açıklamak gerekirse; satın alınan her bir UST için 1 ABD doları değerinde LUNA taahhüdü veriyordu.

LUNA’daki kriz UST’nin 1 dolara sabit olma durumunu kaybetmesiyle başladı UST’nin Peg’ini (1 ABD dolarına sabit olması) korumak amacıyla, LUNA arzı arttırılıyordu. Bunun akabinde dolaşıma çok fazla LUNA girmesiyle şiddetli bir satış baskısı oluştu. Ekosistemin teminant mekanizmasının en büyük kalemi olan LUNA’nın satış baskısına dayanamaması ile birlikte, sistem bir kısır döngü halini aldı.

Ekosistemde eşine zor rastlanır bir krizle karşı karşıya kalan Terra, bu süreçte birçok kez blok üretimini durdurup tekrar başlattı. Diğer bir yandan, LUNA ve UST işlemleri birçok dijital varlık alım satım platformunda askıya alındı.

Terra Classic blokzincirinin çatallanması ile hayata geçen Terra blokzincirinin yerel tokeni LUNA olarak adlandırıldı. Terra Classic ağının yerel tokeni ise LUNC olarak kalmasına karar verildi. Aynı zamanda, yeni blokzincir üzerinden, ilk zincirin çökmesinden etkilenenlere belli bir oran dahilinde LUNA Token’ları dağıtılacağı bir airdrop planı paylaşıldı.

LUNA, son 24 saatte %34 düşüşle birlikte yaklaşık 52 TL’den işlem görüyor. LUNA’daki düşüşün başlıca nedeni Seul Güney Bölge Savcılığı'na bağlı beş savcıdan oluşan bir soruşturma ekibinin Seul Güney Bölge Mahkemesi'ne başvurarak Sermaye Piyasası Yasasının ihlal edildiği suçlamasıyla Terra'nın kurucusu Do Kwon, TFL kurucu üyesi Nicholas Platias ve Singapur'da bulunan diğer şirket yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkartması olarak görünüyor.