Terra (LUNA) Neden Yükseldi – 09.09.2022

Terra Classic (LUNC)’in faaliyete geçirilen yeni staking hizmetinin ve yakım haberlerinin ardından önemli bir ivme kaydederek yükselişe geçtiği bugünlerde yeni proje Terra (LUNA) ise benzer şekilde bir atağa geçti. Son zamanlarda yıldızı yeniden parlayan Terra (LUNA) özelinde son dönemde bazı gelişmelerin kripto para alım satım platformları tarafından desteklenmesi yükselme bağlamındaki fiyat hareketlerini etkilemiş olabilir. CoinmarketCap verilerine göre ilk 100 koin arasında olup son 24 saatte en çok yükselenler koinlerden biri de LUNA ve şu anda 71. Sırada yer almaktadır. Terra (LUNA), son 24 saatte yaklaşık olarak %168 oranında yükseldi. 84.54 TRY’den işlem gören LUNA’nın 24 saatlik işlem hacmi 27.070.581.635 TRY’dir.

LUNA Nedir?

Terra, Kore menşeli blokzincir şirketi Terraform Labs tarafından 2019 yılında piyasaya sürülmüş bir blokzincir protokolüdür. İtibari para birimlerinde endeksli sabit koinler üreterek güvenilir küresel bir ödeme sistemi ağı kurmayı amaçlamaktadır. Kripto paraların sunduğu kolaylıkları itibari paralarla birleştirerek USDT, BUSD veya DAI gibi teminatlı sabit koinlere karşın teminatsız, elastik arz yoluyla fiyatı sabitlenen bir yapı ortaya koymaktadır. Aynı zamanda üzerinde akıllı kontratlar ve uygulamalar geliştirilebilen protokol, herkesin kullanımına açık bir finansal altyapı sunmaktadır. Protokolün yerel tokeni LUNA’dır.

Peki Neler Olmuştu?

Terra (LUNA) yeni ismiyle (LUNC) ve TerraUSD (UST) krizinden sonra, proje geliştirici ve yöneticisi olan Terraform Labs tarafından, krizi yönetebilmek adına bazı planlar oluşturuldu ve Terra topluluğunun onayına sunuldu. Yönetici şirketin CEO’su olan Do Kwon, Terra blokzincirini çatallayarak yeni bir blokzincir yaratılmasını, bu yeni blokzincirin Terra olarak adlandırılmasını ve eski blokzincirin Terra Classic olarak hayatına devam etmesini içeren bir çıkış planı açıkladı. Aynı zamanda Terra topluluğunun da ısrarla uygulanmasını istediği bir yakım planı bulunmaktaydı. Her ne kadar, CEO Kwon bu kararı desteklemediğini birçok kez dile getirmiş olsa da topluluğun bu konudaki ısrarı baskın çıktı. Öncellikle Kwon’un çıkış planı olan çatallama, topluluk tarafından oylandı. Oylama sonucunda topluluğun %65.5’i bu planın hayata geçirilmesi için evet oyu verdi. 28 Mayıs 2022 TSİ ile 09.00’da Terra blokzinciri resmi olarak blok üretimine başladı. Aynı zamanda, topluluğun ısrarla istediği yakım planının da kabul edildiği ve 1.3 milyon UST’nin yakılacağı duyuruldu.