Tesla’nın Bitcoin’den Elde Ettiği Kazanç, Araba Satışından Elde Ettiği Kazançtan Fazla

Tesla'nın Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptığı bir başvuruda 1.5 milyar dolarlık Bitcoin (BTC) satın aldığını açıklamasının üzerinden 37 gün geçti.

Belgede BTC satın alımının boyutu tam olarak açıklanmasa da Ocak ayındaki Bitcoin alımı ile Tesla'nın 1.5 milyar dolarlık harcaması, şirketin en az 40.000 BTC tuttuğu anlamına gelebilir. Bu spekülatif rakamlara ve Ocak ayının sonundan bu yana Bitcoin fiyat artışına dayanarak yorum yaparsak, Tesla'nın elinde olan minimum 40.000 BTC, şu anda 2.2 milyar dolar değerinde. Bu rakam, 700 milyon dolarlık gerçekleşmemiş kar anlamına geliyor. Bu nedenle Tesla, Bitcoin satın aldığını duyurduğundan bu yana 37 günlük süre boyunca günde 19 milyon dolara yakın gerçekleşmemiş kar elde ediyor.

2020'de 499.550 otomobil satışından 31.54 milyar dolar gelir elde ederek 721 milyon dolar kar elde eden Tesla’nın Bitcoin sahipliği, bu kar marjını neredeyse gölgede bıraktı, özellikle yukarıdaki analizin yalnızca şirketin “muhtemel minimum” BTC alımı olduğu göz önüne alındığında. Yıl boyunca otomobil satışlarını sabit bir ortalama olarak ele alan Tesla, günlük olarak 1.98 milyon dolar karla yaklaşık 1.368 otomobil sattı. Daha önce belirtildiği gibi, Tesla, Bitcoin ile ise günlük 19 milyon dolarlık gerçekleşmemiş kar elde etti. Araba satışında bu başarıya ulaşmak için, şirketin günlük otomobil satışlarını %860'ın üzerinde artırması ve diğer tüm faktörlerin 2020'den itibaren sabit kalması gerekiyor.