Blokzincirler için en önemli kavramlar arasında yer alan TestNet (Test Ağı) ve MainNet (Ana Ağ) kripto para projeleri için önemli bir geçiş noktasıdır. Bu iki temel bileşen farklı amaçlara hizmet etmektedir. Öncelikle TestNet ve MainNet kavramlarının ne anlama geldiğine daha sonra da TestNet’ten MainNet’e geçişin projeler için neden bu denli önemli olduğuna değinelim.
TestNet (Test Ağı) Nedir?
TestNet ya da Test Ağı ifadesi blokzincir geliştiricileri tarafından test amacıyla kullanılmak üzere oluşturulmuş, MainNet’e (Ana Ağa) geçmeden önce bir alternatif niteliği taşıyan blokzincirleri ifade etmektedir. Geliştiriciler bu ağda MainNet’e geçmeden önce ağın tüm özelliklerini deneyebilmekte, ağın çalışabilirliğini test etmekte ve ortaya çıkması muhtemel çeşitli hataları önceden gözlemleyebilmektedir. Bu sayede ana ağda, yaşandığında geri dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkaracak tüm problemler test ağı aşamasında görülmüş olacaktır. Bu test ağında gerçekleştirilen işlemler hiçbir şekilde ana ağa yansımamaktadır. Geliştiriciler ve testnet kullanıcıları bu ağda diledikleri bakiye ile işlem yapabilir ve ağın tüm özelliklerini deneyebilir. Testnet üzerindeki birimlerin herhangi bir ekonomik değeri bulunmamaktadır. Bu açıdan test ağı geliştiriciler için herhangi bir sermaye kaybetme riski olmadan, tüm hataları ve sorunları gözlemleyebilecekleri aşamadır.
MainNet (Ana Ağ) Nedir?
MainNet ya da dilimizdeki karşılığı ile Ana Ağ, kendi blokzinciri olmayan ve farklı bir ağ üzerinde çalışan kripto para projelerinin kendi ağını oluşturması anlamına gelmektedir. Örneğin, Ethereum ağında ERC-20 standartlarında çalışan bir kripto paranın artık Ethereum ağında çalışmayı bırakması ve kendi blokzincirini ya da ağını oluşturması, o projenin MainNet’e geçmesi anlamına gelmektedir. Kripto para projeleri test ağı üzerindeki denemelerini tamamladıktan sonra uygun görülmesi halinde ana ağa geçişini gerçekleştirir. Ana ağ kripto para projesi için tüm test aşamaları sonucunda ortaya çıkan son üründür. Bu sebeple hatasız bir şekilde çalışması çok önemlidir.
MainNet’e (Ana Ağ’a) Geçiş Projeler İçin Neden Önemlidir?
Günümüzde birçok kripto para projesinin Ethereum ağında çalıştığı bilinmektedir. Kendi ana ağı bulunmayan ve farklı bir ağ üzerinde çalışan bu kripto para projelerinin dijital varlıklarına token adı verilmektedir. Kendi ağı ya da blokzinciri bulunan projelerin dijital varlıklarına ise koin adı verilmektedir. Dijital varlıklar arasındaki token ve koin farkı buradan gelmektedir. Peki bir kripto para projesi için kendi ana ağına geçiş neden önemlidir?
Farklı bir ağ üzerinde çalışan kripto para projeleri, çalıştıkları ağın sağladığı imkanlar ölçüsünde işlev görebilmektedir. Örneğin, Ethereum ağında çalışan bir kripto para projesi, Ethereum’un sağladığı özellikleri kullanabilir. Bu özelliklerin ya da imkanların dışına çıkamaz. Kendi ağını oluşturan ya da kendi blokzincirine sahip olan kripto para projeleri ise, standartlarını kendi belirleyerek, işlemlerde hız, maliyet, ölçeklenebilirlik ve akıllı kontratlara ev sahipliği yapabilme gibi birçok özelliğe sahip olabilmektedir. Ethereum ağında çalışan bir ERC-20 tokeninin saniyede gerçekleştirebileceği işlem sayısı Ethereum ağının kapasitesine ve yoğunluğuna göre değişim gösterebilmektedir. Ayrıca işlemlerde ödenecek ücretler de çalıştığı ağa bağlı olarak gerçekleşecektir. Kendi blokzincirine sahip olan kripto para projeleri ise saniyedeki işlem sayısını (TPS), işlem maliyetlerini ve diğer birçok özelliği özelleştirilebilir.
Test ağından ana ağa geçiş, teknik özellikleri dışında projenin ve ekibin ilerlemeyi amaçladığı ve proje üzerinde geliştirmeler yaptığı anlamına gelmektedir. Kripto para projelerini temel anlamda değerlendirirken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri olan proje ekibi, gerçekleştirdiği bu ilerleme ile yatırımcısına ve kullanıcısına güven verebilmektedir. Yapılan ana ağ geliştirmesi, işlevsel bir ağ oluşturmak için projenin ilerlemekte olduğu ve kendi ekosistemini oluşturmak istediği anlamlarına da gelmektedir.
Projelerin gerçekleşecek TestNet ya da MainNet ile ilgili tüm haberlerini takip edebilmek için buraya tıklayarak aylık etkinlik takvimi bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.