TIME Dergisi, Metaverse’ü Kapağına Taşıdı

ABD merkezli TIME dergisi, ‘Metaverse’ kavramını kapağına taşıdı. Dergide ayrıca Matthew Ball tarafından kaleme alınan makale yer aldı. İlgili makaleden önemli satırlar şöyle:

  • Facebook'un adını "Meta" olarak değiştirmesi ve Metaverse girişimleri için her yıl kaybettiği 10 milyar dolardan fazla para hakkında çok şey yazıldı. Ancak dünyanın en büyük halka açık şirketlerinden diğer altısı da -Amazon, Apple, Google, Microsoft, Nvidia, Tencent- Metaverse’e hazırlanmakla meşgul.
  • Ocak ayında Microsoft, "Metaverse için yapı taşları sağlayacak". Microsoft oyun devi Activision Blizzard için 75 milyar dolar ödeyerek Teknoloji tarihindeki en büyük satın almayı duyurdu.
  • McKinsey & Company, şirketlerin, özel sermaye şirketlerinin ve risk sermayedarlarının bu yılın ilk beş ayında Metaverse’e toplam 120 milyar dolarlık yatırım yaptığını tahmin ediyor.
  • En büyük teknoloji platformları, modern ekonominin teknolojileri ve iş modellerinin yanı sıra hayatlarımız üzerinde de muazzam bir etki yaratmış durumda. Bugünün internetinde pek çok sorun olduğu da açık.
  • Metaverse, 30 yıllık bir terim ama neredeyse yüzyıllık bir fikir, etrafımızda şekilleniyor.
  • Daha iyi bir gelecek inşa etmeyi umuyorsak, onu şekillendirmek konusunda en az onu inşa etmek için yatırım yapanlar kadar agresif olmalıyız.
  • Metaverse'ü tüm dijital teknolojileri kapsayan ve hatta fiziksel dünyanın çoğunu kontrol etmeye başlayacak olan paralel bir sanal varoluş düzlemi olarak düşünün. Bu yapı, Metaverse'ün 3D internet olarak başka bir yaygın tanımını ve onu kurmanın neden bu kadar zor ama aynı zamanda değerli olacağını açıklamaya yardımcı olur.
  • Hayal ettiğimiz Metaverse'ü gerçekleştirecek bilgisayar gücünden de yoksunuz. Ve bunu gerçekleştirmek için pek çok yeni cihaza ihtiyacımız olacak - sadece VR gözlükleri değil, holografik ekranlar, ultra-sonik güç alanı jeneratörleri ve kulağa ürkütücü gelse de kaslar üzerinden gönderilen elektrik sinyallerini yakalayan cihazlar gibi şeyler…
  • Tıpkı internetin değerini bilmediğimiz gibi, 3D internetin de küresel ekonomimiz için ne kadar önemli olabileceğini önceden bilemeyiz. Ancak bu duruma cevap için bazı görüşlerimiz mevcut. İnternet bağlantısı ve bilgisayar işlemcileri geliştikçe, renksiz metinlerden ilkel web sayfalarına ve web bloglarına, ardından çevrimiçi profillere (Facebook sayfası gibi) ve video tabanlı sosyal ağlara, emojilere ve filtrelere geçtik.
  • Halihazırda, günde yaklaşık yüz milyon kişi Roblox, Minecraft ve Fortnite Creative'e giriş yapıyor; bu platformlar tutarlı bir sanal kimliği, sanal ürünleri, iletişim paketlerini destekleyen ve çoğu cihazdan erişilebilen on milyonlarca birbirine bağlı dünyayı işletiyor. Bu platformlarda geçirilen zamanın çoğu oyun oynamak, konserlere katılmak gibi boş zamanlara ayrılıyor ancak insanların daha da ileri gittiğini görmeye başlıyoruz.
  • Metaverse, internetin elden geçirilmesi ya da tüm mobil modellerin, cihazların veya yazılımların yerini alacak bir şey olarak düşünülmemelidir. Metaverse yeni teknolojiler ve davranışlar üretecektir. Ancak bu durum halihazırda tercih ettiklerimizi geride bırakacağımız anlamına gelmiyor.
  • Bugün mobil çağdayız, ancak ilk hücresel ağ görüşmesi 1973'te, ilk kablosuz veri ağı 1991'de, akıllı telefon 1992'de ve 2007'deki iPhone'a kadar böyle devam etti. Metaverse'in gelişiminin ne zaman başladığını söylemek imkansız olsa da, gelişim açıkça devam ediyor diyebiliriz.
  • Ayrıca metaverse doğası gereği distopik değildir. "Metaverse" kelimesi distopik bir roman olan Neal Stephenson'ın Snow Crash'inden geldiği için bu yaygın bir yanılgıdır.