Tron (TRX)-banner-imageKoin İncelemeleri

Tron (TRX)

Projenin Adı: Tron

Projenin Belirteci: TRX

Projenin İnternet Sitesi: tron.network

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/tronfoundation

Projenin Telegram Adresi: t.me/tronnetworkEN

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A.Tron Nedir?

TRON, 2017 yılı eylül ayında merkezi Singapur olarak, kar amacı gütmeyen bir vakıf olan Tron Foundation tarafından kurulmuştur. CEO’su Justin Sun tarafından yönetilen TRON, geliştirme ekibinde birçok teknoloji uzmanını barındırmaktadır. TRON’un temel amacı tamamen merkeziyetsiz olan bir internet altyapısı oluşturmaktır. Tron’un kuruluş aşamasından sonra gerçekleştirdiği büyük etkinlik şu şekildedir:

trxtron.png


B.Tron Neler Sunmaktadır?

Tron merkeziyetsiz bir internet oluşturmak amacıyla kendi blokzincirini oluşturmuş ve bu blokzincir üzerindeki tüm merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) için yüksek verim, ölçeklenebilirlik ve yüksek kullanılabilirlik için destek sağlamaktadır. 2008 yılında yaşanan ekonomik durgunluktan sonra geleneksel finans sistemi ve kuruluşları üzerinde şüpheler daha da artmaya başladı. Merkezi yapılardaki kontrolün belirli bir grupta olması ve verilerin herkese açık bir şekilde görüntülenemiyor olması finans sektöründe köklü bir değişikliğin zorunluluğunu belirtir cinstendi. Bu sebeple de blokzincir teknolojisi arzulanan merkeziyetsiz sistemi sunmak için ortaya çıktı. Blokzincir teknolojisindeki dağıtık defter sistemi ile değiştirilemezlik ve verilerin şeffaf bir şekilde görüntülenebiliyor olması, geleneksel finansın karşılaştığı sorunları çözmesi açısından oldukça değerli.

Ethereum’un ortaya çıkması ile birlikte, Ethereum Sanal Makinesi, geliştiricilerin merkezsiz uygulamalar (dApp’ler) geliştirmesini mümkün hale getirmiştir. Geliştirilen bu merkezsiz uygulamalar ağlara yerleştirilerek dünyanın her tarafından kullanıcılara açılabilmektedir. Bu teknoloji ile birlikte ağlarda işlem yoğunluğu giderek artmıştır. 2017 yılına geldiğimizde, Bitcoin fiyatının 20.000 dolar seviyelerine yaklaşması ile birçok yatırımcı sektöre dahil olmuş bu da ağdaki işlem miktarını arttırmıştır. Transferlerin günlerce sürmesi ve yüksek işlem ücretlerinden sonra, kripto para birimlerinin günümüzde de karşılaştığı en büyük sorun olan “Ölçeklenebilirlik” karşımıza çıkmıştır.

TRON kripto para sektöründe yaşanan bu acil ölçeklenebilirlik sorununun çözümü için ortaya çıkarılmıştır. TRON genel anlamda yatırımcılara ve tüm sektör oyuncularına ölçeklenebilirlik sunmaktadır.


C.Tron’un Teknolojisi

Tron, depolama katmanı, çekirdek katmanı ve uygulama katmanı olarak bölünmüş 3 katmanlı bir mimariye sahiptir.

Depolama Katmanı:

TRON, dağıtık bir depolama protokolüne sahiptir. Günümüzdeki çeşitlendirilmiş veri depolama ihtiyacını daha iyi bir şekilde karşılayabilmek için depolama katmanına bir grafik veritabanı da eklenmiştir.

Çekirdek Katmanı:

Çekirdek katmanda akıllı sözleşmeler, hesap yönetimi ve mutabakat dahil olmak üzere birkaç modül bulunmaktadır. DApp (merkeziyetsiz uygulama) geliştiricilerini daha iyi desteklemek için, Solidity akıllı sözleşme dili olarak seçilmiştir ve ardından diğer gelişmiş dillerin desteği gelmiştir. Ek olarak, TRON'un fikir birliği mekanizması Delegated Proof of Stake’e (DPoS) dayanmaktadır.

Delegated Proof of Stake (DPoS) Nedir?

Delegated Proof of Stake (DPoS) mutabakatı Proof of Stake (Pay İspatı) ve Proof of Work (İş İspatı) mutabakatı gibi bir çeşit mutabakat yöntemidir. DPoS, benzerlik açısından Proof of Stake’e daha yakındır. Proof of Stake yönteminde, doğrulayıcılar sahip oldukları kripto paraları kilitleyerek işlemleri onaylamakta ve ölçeklendirme sorunları bu şekilde çözülmektedir. Proof of Stake mutabakatında kullanıcılar yalnızca sahip oldukları kripto paraları kilitleyerek doğrulayıcı olarak görev alabilmektedirler. Delegated Proof of Stake sisteminde ise kullanıcılar oy kullanmakta ve blokları doğrulayacak doğrulayıcıları seçmektedirler. Seçilen doğrulayıcılar işlemleri doğrulama hakkı kazanmaktadırlar.

Uygulama Katmanı:

Geliştiriciler, TRON'da çok çeşitli DApp'ler ve özelleştirilmiş cüzdanlar oluşturabilmektedir. TRON, akıllı sözleşmelerin uygulanmasını ve yürütülmesini sağladığından, yardımcı program uygulamalarının uyarlanabilirliğini en yüksek seviyede mümkün kılmaktadır.

TRON Virtual Machine (Tron Sanal Makinesi) :

Tron Virtual Machine, TRON ekosistemi için geliştirilmiş eksiksiz bir sanal makinedir. Tron Virtual Machine, Tron ağındaki tüm geliştiricilere verimli, kullanışlı, güvenli ve ölçeklendirilebilir olmak üzere oluşturulmuş bir blokzinciri sistemi sağlamak için mevcut geliştirme ekosistemine sorunsuz bir şekilde bağlanmaktadır.


D.Tron Ekip ve Şirket

TRON, şu anda CEO olarak görev yapan Justin Sun tarafından kurulmuştur. 1990 doğumlu Justin Sun, Peking Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’ni bitirmiştir. Justin Sun dışında TRON geliştirme ekibinde, birçok teknoloji uzmanı da yer almaktadır.


E.Tron’un Dijital Varlık Ekonomisi

TRON’un yerel tokeninin adı TRX’dir.

TRX’in toplam arzı 100.850.743.812 TRX’dir.

Dolaşımdaki miktar ise 71.659.657.369 TRX’dir. (16.12.2020 itibari ile)

2017'de token satışı yapıldığında, özel yatırımcılara 15,75 milyar TRX verilirken, ICO katılımcılarına ek 40 milyar TRX verilmiştir. Tron Vakfı'na 34 milyar ve Justin Sun'a ait başka bir şirkete de 10 milyar TRX verilmiştir.

Sonuç olarak, TRX arzının %45'i kurucu Justin Sun’a ve projeye gitmiştir. Geri kalan %55'i ise yatırımcılar arasında dağıtılmıştır.


F.Tron’un İşbirlikleri

Tron Foundation birçok farklı sektörden şirketle stratejik ortaklık çerçevesinde işbirliği halindedir. Bu şirketler arasında Samsung, Poloniex, Opera ve Steemit bulunuyor. Ayrıca TRON ağında birçok dApp (merkeziyetsiz uygulama) bulunmaktadır. Bu uygulamalardan bazıları şunlardır:

Örnek TRON dApp’leri (Merkeziyetsiz Uygulamaları)

TRONCHAIN

TRONCHAIN, kullanıcılar tarafından diğer kullanıcıların kullanabilmesi için geliştirilen, TRON blokzinciri ve akıllı sözleşme teknolojisine dayanan dünyanın ilk merkezi olmayan topluluk destek fonudur.

TronHero

TRONHERO, tüm yatırımcılar için adalet ve şeffaflık sağlayan merkezi olmayan bir sözleşmedir. Tron Blokzinciri’ne yerleştirildikten sonra herhangi bir 3. taraf katılımı bulunmamaktadır Bu, sözleşmeyi değiştirebilecek hiçbir sahip veya kuruluşun olmadığı anlamına gelir.

Trxking

Trxking, sürdürülebilir bir uzun vadeli çalışma planı gerçekleştirerek, %100 adalet ve şeffaflığa sahip TRON blokzinciri üzerinde çalışan bir akıllı sözleşme merkeziyetsiz uygulamasıdır (dApps).

USWAP

USWAP TRON blokzinciri üzerinde bulunan ileri jenerasyon bir merkeziyetsiz borsadır. UME de USWAP’ın yerel tokenidir. USWAP, UME üzerinden kilitleme (staking) yapma ve kazanç sağlama imkanı tanımaktadır.

Tronado

Tronado akıllı sözleşmesi, yatırımınıza bağlı olarak günde %1-4 arası getiri üretir ve elde ettiğiniz bu getirileri bakiyenize dağıtır.

Tron Chain Systems

TRON Chain Systems, tamamen merkezi olmayan topluluk odaklı bir vakıftır. P2P (eşten eşe) destek modelini benimseyen merkeziyetsiz uygulama, herhangi bir başarının topluluk üyelerinin çalışmalarının sonucu desteklenmesi üzerine kurulmuştur. Bu dApp’te (merkeziyetsiz uygulamada) topluluğun bir üyesi olarak başkalarını destekleyebilmektesiniz ve diğer üyeler de sizi destekleyebilmektedir.

Sun

SUN, TRON'un DeFi (merkeziyetsiz finans) potansiyeline odaklanan sosyal bir merkeziyetsiz uygulamadır. TRON ağında Bitcoin eşdeğeri olarak tasarlanan SUN, açık kaynaklı akıllı sözleşmeleriyle tamamen topluluk tarafından işletilmektedir.

RocketGame

RocketGame ilk Tron PVP (Oyuncuların karşılaştığı oyun modeli) dApp (merkeziyetsiz uygulama) oyun platformudur. Sahip olduğu oyunlar, BattleShip, Monopoly Lucky, Rocket Dice, Fruit Machine, Mines, Keno, Classic Dice gibi oyunlardır.

WINk

WINk, kullanıcılarına heyecan verici oyunlar sağlama konusundaki ve blokzincir teknolojisindeki uzmanlığını kullanarak, oyuncuların yaşadığı kötü oyun deneyiminden uzaklaşmalarını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bu amaçla TRON ağında kurulmuş dünyanın ilk, izin gerektirmeyen, yüksek performanslı e-oyun platformudur.


G.Tron Değerlendirme

Tron 2017 yılında Singapur’da kurulmuş olan Tron Vakfı’na ait bir projedir. Tron’un genel amacı, kullanıcılarının dilediği şekilde paylaşım yapabileceği, platformların üreticilerden aldığı kesintileri ortadan kaldırarak, maliyetlerin azalması, verimliliğin artması ve içerik üreticilerinin daha fazla kazanç sağlamasıdır. Bu yönden TRON bir paylaşım platformu olma amacı taşımaktadır. DApp’ler de TRON ağında oluşturulabilecek merkeziyetsiz uygulamalardır. Bunun dışında TRON sahip olduğu TRX tokeni ile, üreticilerin TRX vasıtasıyla ödeme alabilmesini ve kazanç elde etmesini amaçlamaktadır. Blokzincir teknolojisini kullanan Tron, aynı zamanda kullanıcılarına bu hizmeti sunarken sorunsuz bir veri güvenliği sağlamaktadır. Sağladığı teknoloji ve hizmet açısından kripto para sektöründe önemli bir konumda bulunan TRON’un, gelecekte planlarını başarılı bir şekilde gerçekleştirmesi halinde, içerik üreticileri için oldukça önemli bir platform haline gelmesi kaçınılmaz olacaktır.